Menumenuclose

Elektrisch verwarmen: hoe krijg ik een gasloos huis?

Door , op maandag

Elektrisch verwarmen: hoe krijg ik een gasloos huis?

Steeds meer Nederlanders stappen over op het elektrisch verwarmen van hun huis. Een positieve verandering die ook door de overheid gestimuleerd wordt: het kabinet gaat in de komende jaren samen met gemeenten zo’n 100 bestaande wijken aardgasvrij maken. Dat betekent voor deelnemers dat zij het gas zullen verruilen voor elektriciteit, zowel voor koken als voor de verwarming van hun woning. Ondanks de veranderingen die eraan komen is vooral elektrisch verwarmen met een warmtepomp voor veel mensen nog een redelijk nieuw begrip. Woont u in één van de deelnemende wijken of bent u geïnteresseerd in gasloos wonen omdat u zelf de overstap wilt maken? Wij vertellen u graag meer over het elektrisch verwarmen van een bestaand huis.

Elektrisch verwarmen met een warmtepomp: waar te beginnen?

U wilt in uw woning minder of zelfs helemaal geen gas meer gaan verbruiken. U kunt verschillende stappen nemen om toe te werken naar het elektrisch verwarmen van uw huis. Misschien denkt u direct aan het gebruiken van een warmtepomp, maar zorg hiervoor ook dat uw woning goed geïsoleerd is! Een combinatie van isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen is ideaal om uw woning elektrisch te verwarmen. Hieronder leggen we de stappen uitgebreid aan u uit.

1. Zorg voor goede isolatie

Gasloos wonen begint met goede isolatie. Een minimale hoeveelheid warmteverlies is namelijk een vereiste om een warmtepomp rendabel zijn werk te laten doen. Drie op de vier huizen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Dit is zonde, want door goede isolatie blijft uw woning in de winter langer warm en in de zomer lekker koel. Daarnaast kunt u, als u de vloer, het dak en de muren van een oudere woning isoleert, flink besparen op uw gasverbruik. Dit maakt isolatie een goede eerste stap in de richting van gasloos wonen.

Isolatiemogelijkheden

Isoleren kan op verschillende manieren: u kunt uw dak, ramen, muren en vloer isoleren. Wilt u meer weten over de vormen van isolatie? Lees meer over isoleren via de link hieronder of download ons gratis Isolatie Magazine.

Onze isolatiemogelijkheden

2. Verwarmen met een warmtepomp

Wanneer uw woning goed geïsoleerd is, kunt u zich gaan richten op het overstappen naar een warmtepomp. Met een warmtepomp kunt u uw woning verwarmen met warmte die wordt opgewekt uit natuurlijke bronnen. ENGIE warmtepompen halen warmte uit lucht en/of water. Om de bronwarmte om te zetten in energie voor de verwarming, gebruikt de warmtepomp elektriciteit. In de ideale situatie is dit groene energie die u betrekt van uw eigen zonnepanelen of uw energieleverancier.

In uw woning is op dit moment waarschijnlijk een gasgestookte cv-ketel aanwezig. Voor het elektrisch verwarmen van uw huis hoeft de cv-ketel echter niet direct de deur uit. In bestaande woningen is de cv-ketel namelijk goed te combineren met een warmtepomp. In een zogeheten hybride opstelling verzorgt de warmtepomp het grootste gedeelte van de verwarming. De cv-ketel slaat enkel aan wanneer het buiten erg koud is (meestal bij 4 graden of lager), bij het gebruik van tapwater of andere situaties wanneer er ineens veel warm water wordt gevraagd.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp zet bronwarmte om in energie, die wordt gebruikt om uw woning te verwarmen. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Bekijk de video hieronder of download het Warmtepomp Magazine voor meer informatie en uitleg over onze warmtepompen.

Bekijk onze hybride warmtepompen

Zonnepanelen combineren met uw warmtepomp

Als u aangekomen bent bij stap 3 hebt u inmiddels een goed geïsoleerd huis en een hybride warmtepomp. U bent overgestapt op het voornamelijk elektrisch verwarmen van uw huis! Door de warmtepomp die uw huis verwarmt hebt u echter meer stroom nodig. Stroom is goedkoper dan gas, dus een warmtepomp is hoe dan ook interessant. Maar met zonnepanelen kunt u de benodigde stroom voor uw warmtepomp zelf opwekken, en zo bespaart u nog meer! De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen is daarom een slimme keuze die wij zeker aanraden.

Subsidies voor energiebesparende maatregelen

Het uitvoeren van bovenstaande stappen vergt een investering. Gelukkig zijn er voor de meeste maatregelen subsidies. Ook kunt u uw investering financieren met een energiebespaarlening, waarmee u boetevrij en tegen een laag rentetarief geld kunt lenen voor energiebesparende maatregelen. Op de website www.energiesubsidiewijzer.nl kunt u een overzicht vinden van alle mogelijke subsidies, leningen en andere regelingen.