Menumenuclose

Kosten warmtepomp vs. besparing

Door , op maandag

Wanneer u overweegt over te stappen op een warmtepomp voor de verwarming van uw huis, dan wilt u natuurlijk ook weten welke kosten een warmtepomp met zich meebrengt. Maar misschien nog wel belangrijker is om te weten wat voor besparing een warmtepomp u kan opleveren. In dit blog vertellen wij u over zowel de kosten als de besparing.

De kosten van een warmtepomp

Bij de aanschaf van een warmtepomp komen verschillende dingen kijken. U moet natuurlijk een warmtepomp aanschaffen, maar ook installatie is onderdeel van het kostenplaatje. Daarnaast kunt u gebruik maken van subsidies voor energiebesparende maatregelen. Hieronder sommen wij de onderdelen van het kostenplaatje op.

Warmtepomp en installatie

De meest gekozen warmtepomp-oplossing is een hybride opstelling, waarbij de warmtepomp samenwerkt met de cv-ketel. De ketel gaat aan als het buiten koud is of als er veel warm water wordt gevraagd. De rest van de verwarming wordt door de warmtepomp verzorgd. Een hybride opstelling kunt u aanschaffen met of zonder nieuwe cv-ketel. De kosten van een hybride warmtepomp bedragen ongeveer €4700 zonder nieuwe cv-ketel. Wilt u een oplossing inclusief nieuwe cv-ketel, dan kost dat vanaf €6000. Installatie van de warmtepomp zit bij deze kosten inbegrepen.

Subsidies en energiebespaarlening

Een warmtepomp vergt een investering. Maar aangezien dit een investering is in energiebesparende maatregelen, zijn er verschillende subsidies beschikbaar waarvan u gebruik kunt maken. Hierdoor kunt u een mooie besparing op de kosten van uw warmtepomp realiseren. Er is bijvoorbeeld de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), die voor 2018 €100 miljoen beschikbaar stelt. De hoogte van de subsidie hangt af van het soort warmtepomp dat u aanschaft. Het subsidiebedrag ligt tussen de €500 en €2.500. Ook kunt u tegen een gunstig tarief geld lenen met de energiebespaarlening en eventueel gebruik maken van gemeentelijke subsidies.

Besparing

Nu u een beeld hebt van de kosten van een warmtepomp, is het tijd om te kijken naar wat de warmtepomp oplevert: wat is de besparing van een warmtepomp en hoe snel verdient de investering zich terug? Wij leggen het u hieronder uit.

Wanneer is een warmtepomp rendabel?

Een warmtepomp is rendabel bij een gasverbruik vanaf 2000m3 per jaar. Bij dit verbruik is de terugverdientijd ongeveer 10 jaar, uitgegaan van de huidige gasprijzen. Voor de besparing op gas geldt: hoe hoger uw huidige verbruik, hoe meer gas u zult besparen.

Gunstige factoren voor besparing met een warmtepomp

U wilt natuurlijk zoveel mogelijk uit uw warmtepomp halen. Dit kunt u realiseren door uw huis te laten voldoen aan een aantal factoren die de besparing positief beïnvloeden. Hierbij draait eigenlijk alles om isolatie. Goede isolatie is namelijk het belangrijkste criterium voor het installeren van een warmtepomp. Wat in ieder geval aanwezig moet zijn in uw woning is spouwmuurisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Beschikt uw woning ook nog over vloerisolatie? Dan is dit ideaal voor een warmtepomp.

Interesse in een warmtepomp?

Bent u klaar om een stap in de richting van gasloos wonen te zetten? Wij vertellen u graag meer over onze warmtepomp-oplossingen. Lees ons gratis Warmtepomp Magazine en doe de Warmtepomp Check en ontdek of uw woning geschikt is voor een warmtepomp van ENGIE!