Menumenuclose

Altijd een goede opbrengst van uw zonnepanelen

Door , op woensdag

We hebben in Nederland een heerlijk warme zomer dit jaar, maar betekent dat ook dat de opbrengst van zonnepanelen stijgt? Want een zomer vol zon, dat klinkt als de ideale situatie voor zonnepanelen. Maar is dat wel zo? Wij geven u het antwoord!

Opbrengst zonnepanelen: niet alleen afhankelijk van zon

Veel zonuren, hoge temperaturen en weinig regen. Het lijken misschien de perfecte omstandigheden om flink energie op te wekken met uw zonnepanelen. Maar dit is niet per definitie waar. Hoewel een hoog aantal zonuren natuurlijk goed is voor de opbrengst van uw zonnepanelen, is de opbrengst van meerdere factoren afhankelijk. En die factoren zijn tijdens een warme zomer of hittegolf nu eenmaal niet optimaal.

Wat is de beste temperatuur voor zonnepanelen?

Er zijn behoorlijk wat factoren die invloed uitoefenen op de opbrengst van uw zonnepanelen. Bekende factoren zijn bijvoorbeeld de oriëntatie van uw dak, de hellingshoek waarin de zonnepanelen zijn gelegd en de mate waarin schaduw op de zonnepanelen valt. Maar ook het weer speelt een grote rol. Wist u bijvoorbeeld dat de temperatuur van uw zonnepaneel invloed heeft op het vermogen? De perfecte temperatuur voor zonnepanelen is 25 graden. In een zomer als deze stijgt de temperatuur regelmatig voorbij de 25 graden en dat is enigszins nadelig voor de opbrengst van uw zonnepanelen. Maar dat betekent niet dat het Nederlandse weer direct slecht is voor de opbrengst van zonnepanelen. Integendeel! De maanden april, mei, juni en juli zijn samen goed voor de helft van de jaaropbrengst van zonnepanelen.

Zon in de zomer, schonere lucht in de winter

Hoewel het in Nederland flink warm kan worden, kennen we hier vooral warm weer dat drukkend aanvoelt. Wanneer in Nederland de temperaturen oplopen in de zomer, gaat dit namelijk vaak gepaard met een verhoging van de luchtvochtigheid: er hangt dan waterdamp in de lucht. Daarnaast is fijnstof iets waar we veel mee te maken krijgen bij droog weer. Zowel waterdamp als fijnstof zorgen voor reflectie van de zon. Hierdoor komt er minder zon terecht op uw zonnepanelen.

In de winter is de lucht vaak veel ‘schoner’, maar dan is de temperatuur weer veel lager dan de ideale 25 graden. Een ‘beste’ seizoen voor zonnepanelen is dus lastig aan te wijzen. Gelukkig liggen uw zonnepanelen het hele jaar op het dak en genieten ze de ene keer weer van het voordeel van lage temperaturen en de andere keer van de stralende zon.

Houd uw zonnepanelen schoon in de zomer!

Normaal gesproken spoelen de typisch Hollandse regenbuien uw zonnepanelen regelmatig schoon. Maar wilt u in deze droge zomer zorgen voor een mooie opbrengst van uw zonnepanelen? Dan doet u er goed aan uw zonnepanelen schoon te houden. De fijnstof vervuilt namelijk niet alleen de lucht, maar ook uw panelen. En wanneer er een stoflaagje vormt op uw zonnepanelen, valt hier natuurlijk minder zon op. Maak uw zonnepanelen daarom regelmatig schoon bij droog weer. Zo haalt u het beste uit uw zonnepanelen en zorgt u voor een optimale terugverdientijd.

Zonnepanelen: een milieubewuste en duurzame oplossing

Zoals u hierboven hebt gelezen heeft het weer aardig wat invloed op de opbrengst van uw zonnepanelen. Gelukkig zijn ondanks deze nadelen, zonnepanelen nog altijd een ontzettend duurzame en milieubewuste oplossing. Want voor de warmte geldt dat het nadeel hiervan niet opweegt tegen het voordeel van het extra zonlicht. En stof kunt u natuurlijk (laten) verwijderen, zodat u hier geen last meer van heeft. Uiteindelijk zorgt ook deze warme zomer daarom voor een prima opbrengst van uw zonnepanelen.

Meer weten over zonnepanelen?

Wilt u meer weten over zonnepanelen en wat ze kunnen opbrengen? Vraag een vrijblijvende offerte aan of neem contact met ons op. Wij helpen u graag!