Menumenuclose

5 tips om Range Anxiety te voorkomen

Door , op dinsdag

Range anxiety: de angst om uw eindbestemming niet te halen. Als kersverse eigenaar van een elektrische auto ontkomt u er hoogstwaarschijnlijk niet aan. Waar we met brandstofauto’s gemakkelijk 500 kilometer kunnen afleggen en na een paar minuten tanken weer door kunnen rijden, ligt dit bij elektrische auto’s net wat anders. De actieradius verschilt per auto, verschillende factoren hebben invloed op de actieradius en het opladen duurt daarnaast langer dan een ouderwetse tankbeurt. Voelt u range anxiety opkomen wanneer u een lange rit moet maken, bijvoorbeeld als u met uw elektrische auto op vakantie gaat? Of krijgt u zelfs al de kriebels terwijl u nog niet eens een elektrische auto in uw bezit hebt? Wij geven u 5 tips tegen range anxiety, zodat u zonder zorgen op weg kunt.

1. Ken de actieradius van uw auto

Met uw elektrische auto wilt u natuurlijk zoveel mogelijk kilometers in een rit maken. Hoeveel kilometers dit ongeveer zijn, hangt af van de actieradius van uw auto. De actieradius kan per merk en model elektrische auto behoorlijk verschillen. Zo zijn er auto’s met een bereik van 90 kilometer, maar dit kan oplopen tot zo’n 500 kilometer. Wilt u range anxiety voorkomen, dan is het belangrijk om goed te controleren en te onthouden wat de actieradius van uw elektrische auto is. Zo kunt u precies bijhouden welke ritten u kunt maken met uw EV.

2. Houd rekening met factoren die invloed hebben op de actieradius

Van een brandstofauto zijn we al gewend dat weersomstandigheden en rijstijl invloed hebben op het verbruik. Bij een elektrische auto is dit hetzelfde geval. Rijdt u vrijwel alleen maar op de snelweg? Dan kost dit uw elektrische auto meer energie, waardoor de actieradius afneemt. Ook de seizoenen hebben invloed op het energieverbruik van uw EV. Vooral in de winter, wanneer de auto constant moet blijven verwarmen, geldt dat u rekening moet houden met een verlaagde actieradius. In de zomer gelden optimale rijcondities, maar het gebruik van de airconditioning heeft wel enige negatieve invloed op de actieradius.

3. Ga wanneer mogelijk met een volle batterij op weg

Het ligt misschien wat voor de hand, maar een volle accu is natuurlijk de beste oplossing voor range anxiety. Een eigen laadpaal bij u thuis is daarom ideaal wanneer u last hebt van laadstress. U hebt altijd een plek waarvan u zeker bent dat u er kunt laden. Daarnaast kunt u iedere dag met een volle accu de weg op, om zoveel mogelijk zorgeloze kilometers te rijden.

4. Rijd zo constant mogelijk en neem rustige routes

Zoals u bij tip 2 al kon lezen geldt voor elektrische auto’s: hoe sneller u rijdt, hoe minder kilometers u kunt afleggen. Kies daarom voor rustige routes. Kijk bijvoorbeeld eens hoeveel afstand het scheelt om de snelweg te vermijden naar uw werk. Probeer als het mogelijk is ook stoplichten en drukke verkeerspunten uit de weg te gaan. Constant rijden is namelijk het meest gunstig voor de actieradius van uw elektrische auto.

5. Weet waar u kunt laden

Wat u ook doet om range anxiety te beperken en uw actieradius te optimaliseren, u zult toch moeten laden. Wanneer het lampje gaat branden dat de accu leeg raakt, beginnen de zenuwen vaak pas echt op te spelen. Houd daarom goed in de gaten waar op uw route u uw auto kunt opladen. Neem geen risico’s en ga niet midden in de spits met een bijna lege accu op pad. Signaleer op tijd dat uw auto stroom nodig heeft en rijd naar het dichtstbijzijnde oplaadpunt. Of, nog beter: laad uw auto op voordat u vertrekt. Steeds meer bedrijven beschikken namelijk over een zakelijke laadpaal waarvan u gebruik kunt maken.