Menumenuclose

Kan ik met mijn elektrische auto op vakantie?

Door , op dinsdag

De zomervakantie zit er weer aan te komen. Als u in een elektrische auto rijdt, overweegt u misschien wel met deze auto op reis te gaan. Maar kan dat zomaar, met een elektrische auto op vakantie gaan naar het buitenland? Wij zochten het voor u uit!

Welke Europese landen zijn geschikt voor elektrische auto’s?

Met meer dan 30.000 oplaadpunten loopt Nederland in Europa voorop als het gaat om elektrisch vervoer. Met uw elektrische auto kunt u in Nederland altijd wel ergens in de buurt terecht bij een publieke laadpaal. Daarnaast ervaren veel mensen het gemak van een eigen laadpaal bij huis. In het buitenland ligt dit iets anders. Veel Europese landen zijn nog niet zo ingespeeld op elektrische auto’s als Nederland.

Gelukkig zijn er een aantal landen waar u, met wat voorbereiding, prima op vakantie kunt met uw elektrische auto. Vooral Noorwegen is goed ingespeeld op elektrische auto’s, maar ook in Duitsland en Groot-Brittannië kunt u gerust met uw elektrische auto op vakantie. Er zijn in deze landen genoeg openbare laadpalen te vinden (tip: voor het vinden van laadpalen bestaan verschillende handige apps) en veel hotels beschikken over een laadpaal voor gasten. Vakanties naar overige Europese landen vergen meer voorbereiding. Maar waar u ook heen gaat: zoek vooraf altijd goed uit waar u terecht kunt bij een laadpunt.

Kan ik mijn eigen laadpas in het buitenland gebruiken?

In Nederland zijn we gewend dat we met een laadpas vrijwel overal onze elektrische auto kunnen opladen. In het buitenland staan ze hier nog wel eens van te kijken: in sommige Europese landen zijn meerdere passen nodig om bij verschillende oplaadpunten te kunnen laden. Of u uw eigen laadpas voor andere elektrische oplaadpunten in Europa kunt gebruiken is lastig te zeggen. Het hangt af van uw type laadpas en van uw bestemming. Controleer daarom altijd voor vertrek wat er in uw situatie geldt, zodat u niet voor verrassingen komt te staan!

Heb ik in het buitenland een andere laadkabel nodig?

Voor het opladen in Nederland, zowel bij openbare laadpalen als bij een laadpaal thuis, gebruikt u een type 2 (Mennekes) laadkabel. Over het algemeen kunt u deze kabel ook gebruiken als u met uw elektrische auto op vakantie naar het buitenland gaat. In Frankrijk en Italië kan het echter nog wel eens voorkomen dat u een type 3C-stekker nodig hebt. Check daarom voor u op met uw elektrische auto op vakantie gaat goed welke laadkabel u op uw bestemming nodig hebt.

Tips voor een vakantie met uw elektrische auto:

  1. Plan uw reis voor vertrek
    Breng vooraf laadpunten op uw route in kaart, zodat u precies weet waar u uw auto kunt opladen.
  2. Zorg voor genoeg speling in uw planning
    Het landschap, weer, files en het trekken van een caravan of vouwwagen hebben invloed op de actieradius van uw elektrische auto. Het kan dus zijn dat u eerder moet laden dan u in Nederland gewend bent.
  3. Controleer welke laadpas(sen) en laadkabel(s) u nodig hebt tijdens uw reis
    Zo weet u precies welke middelen u hebt om uw elektrische auto onderweg te kunnen opladen.