Menumenuclose

Hoe verandert de bijtelling van elektrische auto's in 2019

Door , op dinsdag

Elektrisch rijden kent veel voordelen, zowel voor uzelf als voor het milieu. En hoewel de aanschaf van een elektrische auto niet goedkoop is, kent elektrisch rijden ook veel financiële voordelen. Zo betaalt u op dit moment voor een elektrische auto minder bijtelling dan voor een brandstofauto. Binnenkort kan dit gaan veranderen: de regels voor bijtelling voor elektrische auto’s worden in 2019 aangepast. Maar wat gaat er nu precies veranderen? Wij vertellen u er meer over.

Bijtelling voor elektrische auto’s: de huidige situatie

Gebruikt u uw auto van de zaak ook privé en bedraagt het privégebruik meer dan 500 kilometer per jaar? Dan moet u bijtelling betalen. Bijtelling wordt berekend op basis van de catalogusprijs van uw auto. Hoeveel procent bijtelling u betaalt, is op dit moment alleen afhankelijk van de CO2-uitstoot van uw auto. Rijdt u volledig elektrisch en stoot uw auto dus geen CO2 uit? Dan betaalt u 4% bijtelling. Voor alle auto’s die wel CO2 uitstoten, dus ook deels elektrische auto’s, geldt een bijtellingspercentage van 22%.

Bijtelling in 2018

CO2-uitstoot Bijtellingspercentage
0 g/km 4% 
Meer dan 0 g/km 22%

Wat er gaat veranderen in 2019

De regels voor bijtelling zijn op dit moment eenvoudig. Het enige waar u rekening mee moet houden is of uw auto CO2 uitstoot of niet. Maar de regels voor bijtelling voor elektrische auto’s gaan in 2019 veranderen. Vanaf volgend jaar wordt er namelijk een extra regel ingevoerd voor auto’s die geen CO2 uitstoten. Voor volledig elektrische auto’s geldt dan wel het lage bijtellingspercentage, maar tot € 50.000 van de catalogusprijs. Boven dit bedrag geldt het algemene bijtellingspercentage, van 22%. Let wel op: deze extra regel geldt niet voor auto’s die rijden op waterstof.

Bijtelling elektrische auto's in 2019

CO2-uitstoot Bijtellingspercentage
0 g/km 4% (tot catalogusprijs van € 50.000. Daarboven geldt 22% bijtelling)
Meer dan 0 g/km 22%

Slim omgaan met de verandering in bijtelling

De verandering omtrent bijtelling voor elektrische auto’s in 2019 kan vervelend zijn, maar vanwege de vroege aankondiging kunt u slim met de verandering omgaan. Bijtelling wordt namelijk vastgesteld voor 60 maanden, oftewel 5 jaar. Wilt u dus een volledig elektrische auto met een catalogusprijs boven de € 50.000 kopen? Dan doet u er goed aan uw auto nog dit jaar te bestellen en in gebruik te nemen. Zo wordt de bijtelling voor uw elektrische auto niet in 2019 vastgesteld, maar in 2018. Op deze manier hoeft u de komende 5 jaar niet meer bijtelling te betalen voor uw auto. Wanneer de periode van 5 jaar is afgelopen, wordt de bijtelling opnieuw vastgesteld, aan de hand van de dan geldende regels.

Goed voorbereid starten met elektrisch rijden

Gaat u, misschien dit jaar nog, de overstap maken naar een elektrische auto? Zorg voor een goede voorbereiding: koop uw eigen laadpaal bij ENGIE. Met onze laadpalen kunt u altijd vertrouwd uw elektrische auto opladen. Ontdek de voordelen van een laadpaal voor thuis of een zakelijke laadpaal!