De kosten van elektrisch rijden

Door , op woensdag

U ziet steeds meer elektrische auto’s rijden. Maar is het al verstandig om elektrisch te gaan rijden? Wat zijn de kosten? Is laden goedkoper dan brandstof tanken? In dit blog leggen we u uit wat de kosten zijn en waar u rekening mee moet houden. U kunt dan zelf bepalen of het al tijd voor u is om elektrisch te gaan rijden.

Steeds meer elektrische auto’s

Er komen steeds meer soorten elektrische auto’s op de markt. Steeds meer automerken maken ook een elektrische auto. De prijs van elektrische auto’s zal daarom de komende jaren gaan dalen. Hierdoor kunnen steeds meer mensen elektrisch gaan rijden. En de regering stimuleert dit ook. In 2030 wil de regering dat er geen normale auto’s meer worden verkocht.

Lagere onderhoudskosten

De aanschafprijs van een elektrische auto is op dit moment nog duurder dan een normale auto. Maar de kosten voor onderhoud zijn lager. Hoe dat kan? In een elektrische auto zitten minder bewegende onderdelen die stuk kunnen gaan. De auto heeft bijvoorbeeld geen verbrandingsmotor en geen versnellingsbak. Waar de automonteur dan wel naar kijkt bij een onderhoudsbeurt? De auto wordt nagekeken op verschillende punten. Hierbij kunt u denken aan de lichten, banden, ruitenwissers, remblokken en remschijven. Maar ook de remmen slijten minder hard dan bij een brandstofauto. Voor het onderhoud van een elektrische auto bent u dus minder geld kwijt.

Geen wegenbelasting tot 2020

Voor een elektrische auto betaalt u géén wegenbelasting tot 2020. Het kabinet wil hiermee het elektrisch rijden stimuleren. Heeft u een auto met een accu en een benzinemotor, dit noemen we een plug-in hybride, dan betaalt u de helft van  het tarief van de wegenbelasting.

Uw elektrische auto opladen

Uw elektrische auto kunt u opladen bij een laadpaal. U kunt een laadpaal thuis laten plaatsen. Thuis gaat u dan wel meer stroom verbruiken. Bij ENGIE kunt u kiezen voor Opgewekt Onderweg, een energiecontract met een voordelig tarief. Heeft u een leaseauto dan kunt u kiezen voor een ‘slimme laadpaal’. Deze laadpaal houdt bij hoeveel energie u gebruikt om uw auto op te laden. De kosten voor het opladen worden dan automatisch gedeclareerd aan uw werkgever of leasemaatschappij.

Laden bij openbare laadpalen

U heeft voor een openbare laadpaal een laadpas nodig als u wilt gaan laden. Met de laadpas activeert u de laadpaal. De tarieven bij openbare laadpalen en snellaadstations kunnen erg verschillen. De kosten voor een laadsessie kunnen bestaan uit een starttarief en een tarief per kWh of per minuut. Ook kan dit per laadpas verschillend zijn. Met een ENGIE laadpas betaalt u altijd het tarief dat de eigenaar van het laadpunt heeft ingesteld. De laadsessie wordt via uw laadpas bij u in rekening gebracht.

Wat is goedkoper?

Telt u alle kosten bij elkaar op dan is de elektrische auto per gereden kilometer nog duurder. Maar als u alleen kijkt naar de onderhoudskosten en de kosten om te laden dan is de elektrische auto goedkoper. En u bent duurzaam bezig! Een positieve keuze, beter voor het milieu en uw portemonnee.

Deze website maakt gebruikt van cookies.  Cookies accepteren