Menumenuclose

Nu al elektrisch rijden: de kosten

Door , op woensdag

Of u overstapt op elektrisch rijden is niet langer de vraag. De ambitie van overheden en autofabrikanten is duidelijk: elektrisch is de toekomst. En waar de regering al een scherpe doelstelling neerlegt, zijn sommige autofabrikanten nog ambitieuzer. Dat geeft u als consument te denken. Wanneer is het ideale moment om de overstap te maken naar volledig elektrisch rijden? Wacht u tot technische ontwikkelingen een nog hogere vlucht hebben genomen? Tot elektrisch rijden goedkoper is dan rijden op reguliere brandstoffen? Loont het wel om te wachten, of zijn er nu al andere voordelen waar u baat bij hebt?

Uit een onderzoek van de ANWB blijkt dat 38% van de ondervraagden is geïnteresseerd in elektrisch rijden. U bent dus niet uniek in de vragen die u uzelf stelt. En hoe graag we ook willen, een eenduidig antwoord is geven is onmogelijk. We willen u wel helpen in uw individuele keuze! In dit blog bespreken we daarom wat de financiële voor- en nadelen van elektrisch rijden (kunnen) zijn.

De kosten van elektrisch rijden

Vrijwel iedere autoproducent neemt elektrisch rijden tegenwoordig serieus en is druk bezig met het ontwikkelen, uitbreiden of verfijnen van het EV-aanbod. Ieder jaar komen er meer modellen en varianten, en ook in de komende tijd worden tal van introducties verwacht. Een logisch gevolg hiervan is dat steeds meer betaalbare modellen op de markt komen én dat de gemiddelde aanschafwaarde daalt. Toekomstmuziek dus nog, maar wel erg nabije toekomstmuziek.  

Lage onderhoudskosten

Wat nu al realiteit is, zijn de lage onderhoudskosten van een elektrische auto. Aangezien er geen verbrandingsmotor en versnellingsbak in een EV zitten, bevat deze minder slijtagegevoelige onderdelen. En waar bij een benzine- of dieselauto met regelmaat olie ververst moet worden en filters moeten worden vervangen, is dit bij een volledig elektrisch model niet nodig. Een onderhoudsbeurt van elektrische auto bestaat voornamelijk uit controles van de verlichting, het bandenprofiel, de bandenspanning en de ruitenwissers. Ook de remblokken en -schijven worden gecontroleerd, maar deze slijten minder snel dan die van een normale auto. Besluit u geen onderhoud te laten uitvoeren? Dan hoeft dit niet direct consequenties te hebben voor de garantie. Tesla raadt klanten bijvoorbeeld aan om iedere 20.000 km een onderhoudsbeurt te plannen, maar deze overslaan heeft geen invloed op de garantie.

Geen wegenbelasting

Bij de aanschaf van een auto moet u ook rekening houden met wegenbelasting. Factoren die de hoogte van uw wegenbelasting beïnvloeden, zijn onder andere de brandstof en hoe milieuvervuilend uw voertuig is. Een volledig elektrische auto is natuurlijk niet milieuvervuilend en gebruikt geen brandstof. Dit betekent dan ook dat u voor een volledig elektrische auto geen wegenbelasting betaalt! Dit geldt voor alle volledig elektrische auto’s, tot en met het jaar 2020. Rijdt u in een plug-in hybride auto, dan betaalt u tot en met 2020 het halve tarief van een gewone auto.

Mogelijkheid tot kostenefficiënt laden

Waar een gewone auto benzine of diesel verbruikt, hebt u voor een elektrische auto stroom nodig. Maar wat kost het ‘tanken’ van elektriciteit nu eigenlijk? Dit hebt u zelf voor een deel in de hand. Laadt u alleen bij publieke laadpalen, dan kan dit uiteindelijk zelfs duurder zijn dan rijden op brandstof. Publieke laadpalen kennen namelijk vaak hoge starttarieven. Laadt u uw auto daarentegen thuis, bij uw eigen laadpaal, of bij een eigen zakelijke laadpaal van uw werk op? Dan kunt u heel kostenefficiënt laden, omdat u geen starttarief betaalt. Volgens onderzoek van de ANWB kunt u zelfs, mits u thuis of op uw werk laadt, op elektriciteit rijden voor de helft van de prijs van reguliere brandstof!

Is dit uw moment om voor elektrisch te kiezen?

Wanneer u nadenkt over een elektrische auto is het goed de bovenstaande punten mee te nemen in uw overweging. Is de aanschaf van een elektrische auto voor u de investering waard? En hebt u (plannen voor) een laadpaal bij u thuis of op uw werk? Dan valt de stap naar elektrisch rijden zeker te overwegen! Maar of het nu voor u het juiste moment is om over te stappen op een elektrische auto, dat bepaalt u natuurlijk zelf. Komt u er nog niet helemaal uit? Bekijk ons handige overzicht met alle voor- en nadelen van elektrisch rijden!