Menumenuclose

Nieuwste ontwikkelingen in zonne-energie

Door , op maandag

Eind mei was Europa's grootste beurs op het gebied van zonne-energie. Trends in zonnepanelen, batterijen, en energiemonitoring zijn vooral buiten Nederland zichtbaar en daarom reisde ik met vragen van klanten en collega’s onder mijn arm af naar de Intersolar beurs in München. Ik was vooral benieuwd of zo’n Europese beurs naast alle technische details ook een beetje ‘cool’ is, zodat je extra geïnspireerd raakt om met verduurzaming aan de slag te gaan.

Indakpanelen en dakpanpanelen
Van klanten en collega’s kreeg ik de vraag om op zoek te gaan naar indakpanelen, of dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen. In gesprek met deze leveranciers en installateurs leerde ik een aantal dingen:

1. Indakpanelen zorgen dat je dak er strak uitziet, het oog wil ook wat. 
2. Er zit één belangrijk risico aan waar je bij de keuze van installatiemateriaal en installateur goed naar moet kijken, namelijk de mogelijkheid tot ventilatie. Bij onvoldoende ventilatie wordt een paneel al snel erg warm en wekt het minder op. Ook loop je het risico dat condens onvoldoende weg kan wat kan leiden tot lekkage.

Het aanbod aan dakpan panelen is niet heel groot. De reden is dat de vraag hier naar beperkt is. Hoe komt dat?

  1. Het is onmogelijk om voor alle typen dakpannen een alternatief in de vorm van een paneel te maken. Daarom is dit type paneel alleen interessant  als je een nieuwe woning gaat bouwen of als je gaat renoveren en daarbij je dak gaat vervangen. 
  2. De installatie is veel tijdrovender en dus kostbaarder. 
  3. Het rendement van de panelen is lager en de verkoopprijs is hoger. 

Bij een hogere verkoopprijs moet je denken aan minimaal twee keer de prijs van een gebruikelijke zonne-installatie. De terugverdientijd is daardoor ook veel langer, minimaal 15 jaar. Maar wil je toch zelf opwekken en vind je standaard zonnepanelen op je dak niet mooi, dan is dit wél een mooie optie.

Tweezijdige zonnepanelen
Een nieuwe trend zijn bifacial paneel. Dit type paneel heeft zonnecellen die aan twee kanten licht opvangen. Een bijzondere Nederlandse uitvinding van het Apeldoornse bedrijf Tempress in samenwerking met onder andere Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Deze bifacial panelen doen het vooral goed op platte daken die wit geschilderd zijn, door de reflectie wordt er minimaal 20% meer energie opgewekt. Deze panelen zijn wel wat duurder, maar omdat ze meer opleveren is dit toch interessant.

Welke ontwikkelingen zijn er nog meer? 

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) liet studies zien van de integratie van zonnecellen in plastics met de print van bijvoorbeeld bakstenen. Maar ik zag ook vouwbare panelen die bijvoorbeeld de welving van een bootdek of golfkarretje volgen. Of zonnecellen met het formaat van een attachékoffertje om in het veld zon op te wekken. Uit Oostenrijk kwam een zonnepaneel met sierlijke lijnen die je direct in een stopcontact kan stoppen, bijvoorbeeld bij je vakantiewoning of op je balkon.

Zonne-energie opslaan in batterijen 

In Nederland is de opslag van zonne-energie nog niet rendabel. De kosten zijn hoger dan de opbrengsten omdat wij mogen salderen Toch komt er steeds meer vraag naar vanuit interesse voor de techniek, duurzaamheid of de behoefte aan onafhankelijkheid van het net.  Aanschaf van een batterij is extra  interessant bij aanleg  van een nieuwe zonnepaneleninstallatie, omdat steeds meer batterijen geleverd worden inclusief een omvormer. Die hoef je dan niet apart aan te schaffen. Per saldo is dit voordeliger. In onder meer Duitsland en Italië is opslag al veel gebruikelijker, omdat daar de salderingsregeling niet geldt. In een volgend blog ga ik wat dieper in op de opslag van energie.

Zonne-energie wordt cool! 
Hoe kijk ik terug op de Intersolar?  Vier hallen gingen over zonnepanelen, constructiemateriaal en andere technische artikelen. De stands zien er gelikt uit en afgezien van verschillen in panelen, zien ze er toch enigszins gelijk uit. Kom je in de hal waar zonnestroom gecombineerd wordt met warmtepompen of opslag, dan wordt het ineens gááf. Je verwacht niet anders dan dat Tesla een mooie stand heeft, maar andere merken waren nog grootser aanwezig: Mercedes Benz, Sonnen, Enel, Solarwatt. Deze fabrikanten hebben oog voor vorm en functie. Technische details? Ze zijn gewoon goed, het gaat om wat je er mee kunt, hoe het je helpt in je dagelijks leven. En zo wordt energie en de energietransitie cool. Volgend jaar weer? Wie weet.

Heb je vragen, wil je meer weten of wil je informatie met ons delen? Laat het mij weten: joris.pouw@engie.com