Menumenuclose

Als paddenstoelen komen ze uit de grond

Door , op vrijdag

Overal om me heen zie ik ze als paddenstoelen de grond uitkomen: laadpalen. Bij openbare parkeerplaatsen, maar ook bij bedrijven, parkeergarages en zelfs bij mensen thuis. En het valt me op dat ook steeds meer auto’s aan een laadpaal gekoppeld staan bij evenementen en bij bedrijven. Handig dat je overal je auto kunt opladen, of niet?

Hoe werkt een laadpaal?

Maar hoe werkt nou zo’n laadpaal en het elektrisch rijden? Had ik ook voor een elektrische auto moeten kiezen? En kun je ook je elektrische fiets opladen bij een laadpaal? Ik merk dat ik steeds meer vragen heb en dat mijn interesse in elektrisch rijden is gewekt. Het is nog bijna niet mijn standaardvraag: “Rijd jij elektrisch?”.

Elektrisch rijden iets voor mij?

Er komen steeds meer elektrische auto’s op de markt en ik begrijp dat er verschillende types zijn: helemaal elektrisch, of half elektrisch. Het nadeel van elektrische auto’s is de afstand die je ermee kunt afleggen. Rijd je dagelijks korte afstanden naar je werk dan is dat geen probleem, maar moet je eens wat verder met de auto, dan is het wel even puzzelen en moet je de auto ondertussen misschien wel opladen. En hoe gaat dat dan als je met de auto op vakantie wil naar Italië? Kan dat wel? En hoe lang ben je dan onderweg? Of kiezen mensen dan voor ander vervoer of voor een ander soort vakantie? Ook deze  vraag ik ga stellen aan een bestuurder van een elektrische auto.

Wanneer ben ik zo ver en rijd ik elektrisch?

Als ik elektrisch zou gaan rijden, moet dat wel meer de standaard worden en het nadeel van de actieradius, de afstand die je kunt rijden, moet dan opgelost zijn. Het lijkt me anders zo ingewikkeld. 

Heeft een elektrische auto ook een uitlaat?

Eens even opzoeken. Een volledig elektrische auto heeft geen uitlaat. Zo kan ik dus een elektrische auto herkennen. Dat is wel makkelijk: vanavond check ik denk ik alle auto’s waar ik achter rijd. Maar is een elektrische auto daarmee ook schoner voor het milieu? Geen uitlaatgassen; dat klinkt schoner. Maar de auto is zwaarder en daardoor slijten de banden en de wegen sneller en dat levert ook fijnstof op.

Ik ga op zoek naar een elektrische rijder en ben benieuwd of deze zijn of haar ervaringen met ons wil delen.