Menumenuclose

Asbestvrije daken en 100% groene stroom voor Univé-leden

Door , op woensdag
ENGIE gaat Univé helpen om agrariërs met asbestdaken te verduurzamen: door asbest te verwijderen en zonnepanelen te plaatsen. Klanten van Univé kunnen de zonne-energie opgewekt op deze daken nu via ENGIE in huis halen. Het aanbieden van groene stroom aan Univé-leden start vanaf woensdag 13 februari in de regio Groenlo.

Voor het einde van 2024 moeten alle daken in Nederland asbestvrij zijn. Voor ondernemers is het asbestvrij maken en vervangen een flinke uitdaging. Omdat Univé sterk vertegenwoordigd is op het platteland én vanuit hun coöperatie-gedachte heeft Univé besloten agrariërs hiermee te helpen. De asbest wordt verwijderd en verruild voor zonnepanelen. De zonne-energie die opgewekt wordt gaan wij samen met Univé, onder de naam Duurzame Zekerheid, aanbieden aan andere Univé-leden in de regio waar de energie wordt opgewekt.

Pilot in Groenlo

Duurzame Zekerheid gaat van start met een pilot om te onderzoeken of voldoende Univé-leden geïnteresseerd zijn in groene stroom, opgewekt op daken van andere Univé-leden in de buurt. Univé zorgt dat de asbestsanering op het dak wordt gefinancierd. In ruil daarvoor gaat Univé dus zonne-energie op die locatie opwekken. 

Bij het agrarisch bedrijf van de familie Ensink in Groenlo, lid van Univé Oost, liggen inmiddels 700 zonnepanelen op het dak. Deze panelen wekken genoeg stroom op voor ongeveer 80 huishoudens. Vanaf woensdag 13 februari kunnen andere leden in de regio Groenlo deze groene stroom dan ook in huis halen. ENGIE biedt klanten van Univé met een persoonlijk energie dashboard realtime inzicht in hoeveel stroom er op dat moment voor hen wordt opgewekt. Als de zon even niet schijnt, vullen wij de stroom aan met Nederlandse windenergie.

Duurzame Zekerheid: asbestvrije daken en 100% groene stroom voor Univé-leden - pilot bij Maatschap Ensink in Groenlo - samenwerking Univé en ENGIE

Op de daken van Maatschap Ensink in Groenlo liggen 700 zonnepanelen. Deze panelen wekken genoeg stroom op voor ongeveer 80 huishoudens in de regio Groenlo.

Niet meer verzekeren

Univé heeft uitgerekend dat zij momenteel zo’n 15.000 zakelijke bedrijfsgebouwen verzekeren waar nog asbest ligt, die na 2024 niet meer te verzekeren zijn. Dat onderstreept de nut en noodzaak van het project Duurzame Zekerheid. Zodra de pilot in Groenlo is geslaagd, wordt het dan ook zo snel mogelijk uitgerold naar andere asbestdaken.

In een latere fase zoekt Univé ook investeerders voor volgende projecten. Dat kan gaan om grote beleggers, maar ook om regionale leden die in hun buurt kunnen willen investeren. Investeerders kunnen rekenen op een interessant, jaarlijks rendement voor een periode van minimaal 15 jaar.