Menumenuclose

Zonnepark Lage Woerd; onderweg naar energieneutraliteit

Door , op woensdag

Het verlangen van gemeenten om energieneutraal te worden wordt op steeds meer plaatsen in Nederland zichtbaar. Zo ook in de gemeente Beuningen. Een kleine gemeente gelegen aan de zuidoever van de Waal, pal naast Nijmegen. De gemeente Beuningen wil in het jaar 2040 volledig energieneutraal zijn. Energieneutraal betekent dat er in de gemeente net zoveel energie wordt opgewekt als er verbruikt wordt door woningen, scholen en bedrijven. In 2018 zet de gemeente Beuningen grote stappen richting die energieneutraliteit.

Grote stappen
Binnen de gemeentegrenzen van Beuningen wil ENGIE in 2018 namelijk een compleet zonnepark gaan bouwen. Ten zuiden van Ewijk zal, volgens het plan, een aantal weilanden in een half jaar omgetoverd worden tot een duurzaam en modern zonnepark. Ongeveer 22.000 zonnepanelen zullen samen 6 megawatt opleveren. Dit is genoeg groene stroom voor ongeveer 1600 Beuningse huishoudens. Dit is overigens geen symbolisch getal, want inwoners van Beuningen kunnen de stroom uit het zonnepark direct afnemen via ENGIE Opgewekt.

Duurzaam en groen
Het zonnepark met duizenden zonnepanelen zal 24 uur per dag in de gaten worden gehouden vanuit een centrale controlekamer van ENGIE. Toch zullen er niet alleen mensen ingezet voor het beheer van het park. Een kudde schapen zal er namelijk voor zorgen dat het gras onder de panelen niet te hoog groeit. Het zou tenslotte niet slim zijn om vervuilende grasmaaiers te gebruiken op een emissievrij zonnepark.

Verborgen in het landschap
Zonnepanelen zijn moderne stukjes techniek die op een schone manier energie op kunnen wekken. Toch zijn ENGIE en de gemeente Beuningen zich ervan bewust dat niet iedereen het leuk vindt om tegen een acht hectare groot zonnepark bestaande uit 22.000 zonnepanelen aan te kijken. Inwoners van Ewijk hoeven zich hier geen zorgen over te maken. Het park zal namelijk verborgen worden achter twee tot drie meter hoge groene hagen, waardoor aan de dorpszijde niets te zien is van het zonnepark.

Input van omwonenden
ENGIE vindt het belangrijk dat omwonenden deel te laten nemen aan het proces van planning en bouw van het zonnerpark. De input van omwonenden neemt ENGIE serieus en daarom worden er bewonersbijeenkomsten georganiseerd.

ENGIE Energie ENGIE levert energie voor thuis, op kantoor en in de winkel. We willen de veranderende energiewereld begrijpelijk maken voor iedereen. Zodat iedereen op zijn eigen manier aan de slag kan met duurzame keuzes. Positief over energie.