Menumenuclose

Huiseigenaren die willen investeren in een energiezuiniger huis, kunnen een energiebespaarlening afsluiten met een speciale rente bij het Nationaal Warmtefonds. Hiermee kunt u met een rente van 2% uw huis laten verduurzamen. Met uw maandelijkse besparing kunt u dan de lening weer aflossen. Het klinkt heel aantrekkelijk, maar kan ook een boel vragen oproepen. We beantwoorden hier op een begrijpelijke manier de meest gestelde vragen.

Wat is het Warmtefonds?

Het Warmtefonds is een langjarige financiering voor de verduurzaming van woningen. Het fonds is gericht op woningeigenaren en VvE's en is tegen een aantrekkelijke rente af te sluiten. Vanaf begin 2020 heeft het Kabinet het Warmtefonds beschikbaar gesteld. Het fonds behoort tot de afspraken uit het Klimaatakkoord en kan u een lening verstrekken voor energiebesparende maatregelen aan uw woning. Het benodigde geldbedrag wordt niet op uw rekening gestort, maar gaat in een pot waaruit de aannemer kan putten. Een lening bedraagt maximaal €25.000 en heeft een looptijd tot 20 jaar. Tot 2030 stelt de overheid jaarlijks 50 tot 80 miljoen euro beschikbaar voor het Warmtefonds.

Waarom is het Warmtefonds opgericht?

Het Warmtefonds is opgericht om het voor meer woningeigenaren mogelijk te maken om energie te besparen. Omdat het voor veel woningeigenaren niet haalbaar is om grote investeringen te doen om hieraan bij te dragen, hoopt het kabinet met het Warmtefonds meer mensen te overtuigen om mee te doen aan verduurzaming. Dit is nodig omdat het doel van het Klimaatakkoord is dat Nederland in 2030 de helft minder CO2-uitstoot dan in 1990. Doordat de belastingen op gas de komende jaren verder omhoog gaan, wordt de investering in bijvoorbeeld een warmtepomp en isolatie alleen nog maar rendabeler.

Hoe werkt het Warmtefonds?

Huiseigenaren kunnen een bedrag van maximaal € 25.000 lenen om hun woning te verduurzamen. Voor reguliere woningen zijn de looptijden van de lening maximaal 20 jaar. Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) met 8 appartementen of meer geldt een looptijd van maximaal 30 jaar. De rente is vastgesteld op 2%. Om hiervoor in aanmerking te komen dient u minimaal twee duurzame klussen te laten doen, zelf uitvoeren mag niet.

Welke energiebesparende maatregelen kunnen gefinancierd worden vanuit het Warmtefonds?

Het Warmtefonds is speciaal bedoeld voor isolatie van uw huis, het op uw dak laten leggen van zonnepanelen en duurzame warmtebronnen om uw huis te kunnen verwarmen, zoals een pelletkachel of warmtepomp.

Kan ik mijn lening aflossen met de gerealiseerde besparing?

De lening vanuit het Warmtefonds kunt u terugbetalen met de besparing op uw energierekening. Het idee is dat de aflossing van de lening gedaan kan worden met de gerealiseerde besparing op de energierekening. Hierdoor voelt u als woningeigenaar de investering niet direct in de portemonnee. In theorie zouden uw vaste lasten per maand (bijna) niet omhoog gaan. Het geld dat na aflossing nog wordt bespaard, is winst voor de woningeigenaar.

Hoe vraagt u een lening vanuit het Warmtefonds aan?

De overheid heeft het Warmtefonds ondergebracht bij het Nationaal Warmtefonds, een organisatie die energiebespaarleningen verleent, waar het Warmtefonds nu dus ook onder valt als nieuwe bespaarlening. Het belangrijkste verschil met de vroegere energiebespaarlening is dat u kunt kiezen voor een looptijd van 20 jaar, waardoor uw maandlasten lager liggen. De energiebespaarlening vanuit het Warmtefonds kunt u berekenen en aanvragen op de site van het Nationaal Warmtefonds.

Ook uw woning verduurzamen?

Doe dan eerst een online check om te ontdekken welke maatregelen bij u thuis mogelijk zijn. Doe onze energiescan op basis van uw postcode en zie direct wat energiebesparende maatregelen u zouden kosten en opleveren. Of lees meer informatie over onze energieproducten.

Doe de energiescan