Menumenuclose

De prijs van stroom

Stroom rekenen we in kilowattuur (kWh). Een kilowatt staat gelijk aan 1000 Watt. Heeft u een stofzuiger die 2000 Watt per uur verbruikt? Dan is het verbruik van uw stofzuiger 2 kWh. Het totale aantal kWh dat u verbruikt, is terug te vinden op uw energierekening. Maar wat precies de prijs van stroom per kWh is, kunt u pas berekenen als u weet hoe onze stroomprijzen zijn opgebouwd.

Bekijk de prijs van stroom bij ENGIE

De opbouw van onze stroomprijzen

Opbouw stroomtarieven ENGIE

De prijs die u voor elektriciteit betaalt, bestaat uit meer dan alleen de stroom zelf. De prijs van stroom is namelijk opgebouwd uit 3 verschillende onderdelen. U betaalt naast de leveringskosten (de stroom zelf), ook netbeheerkosten en overheidsheffingen.

Hiervoor zijn meerdere redenen. De netbeheerder voorziet in kabels en leidingen die ervoor zorgen dat de stroom daadwerkelijk door u gebruikt kan worden. Voor de aanleg en het onderhoud hiervan betaalt u, evenals voor de huur van uw energiemeter. Overheidsheffingen betaalt u, omdat dit verplicht is gesteld door de overheid. Onder de heffingen vallen de Energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en btw.

Enkeltarief of dubbeltarief

Wanneer u een contract voor elektriciteit afsluit, hebt u keuze uit enkeltarief en dubbeltarief. Enkeltarief houdt in dat de prijs van uw stroom op ieder moment van de dag gelijk is. Bent u echter overdag vaak niet thuis en gebruikt u vooral stroom in de avond, nacht en in het weekend? Dan is een dubbeltarief een slimme keuze. Met dit tarief betaalt u tijdens daluren (in de meeste regio’s tussen 23:00 uur en 7:00 uur) een daltarief. Overdag betaalt u het normaaltarief. Bereken uw stroomkosten om te kijken welk tarief voor u geldt.

Hoe kunt u besparen op de prijs van stroom?

Wat eigenlijk nog belangrijker is dan de prijs van stroom, is de manier waarop u stroom kunt besparen. Want zo houdt u uiteindelijk nog meer geld over! Wij helpen u graag om zoveel mogelijk energie te besparen, bijvoorbeeld met zonnepanelen of met onze slimme energiemonitor. Ook kunt u zich met anderen verenigen in een coöperatie en samen duurzame energie opwekken. U profiteert dan van de ‘Postcoderoosregeling’, waardoor u minder energiebelasting hoeft te betalen.

Onze klantbeoordelingen   

 • 8,2
  Gemiddeld cijfer
 • 94%
  Beveelt ons aan
 • 2724+
  Klantbeoordelingen
 • 100%
  Groene stroom