Menumenuclose

Netbeheerders voor elektriciteit en gas

Stroom uit het stopcontact en een werkende gasaansluiting. Voor veel mensen is dat vanzelfsprekend, maar de netbeheerder is de stille kracht die het allemaal mogelijk maakt.

Wat doet een netbeheerder precies?

De netbeheerder zorgt ervoor dat alle leidingen, kabels en het onderhoud van het Nederlandse energienetwerk verzorgd worden. Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor de goede werking van het energienet en regelen transport van elektriciteit en gas door de leidingen. Ook uw aansluiting tot in de meterkast wordt door de netbeheerder verzorgd.

Verschil tussen energieleverancier en netbeheerder

De levering van energie en het transport daarvan is in Nederland wettelijk gesplitst. De energieleverancier houdt zich bezig met de levering van stroom en gas, de netbeheerder is verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van de nodige infrastructuur. Consumenten en ondernemers kunnen zelf een energieleverancier kiezen. Een netbeheerder is locatiegebonden en kan daarom niet worden gekozen.

Netbeheerkosten

De netbeheerders worden betaald via de netbeheerkosten, kosten die u maakt bij de afname van energie. Netbeheerkosten zijn namelijk verwerkt in de prijs voor stroom en gas. De energie wordt immers via het netwerk van de netbeheerder bij u aan huis geleverd. Bekijk de opbouw van energieprijzen voor de exacte verdeling.

Regionale netbeheerders

Er zijn regionale netbeheerders en landelijke netbeheerders. Landelijke netbeheerders zijn onderdeel van de staat. Regionaal is per regio één netbeheerder actief, die rekent hetzelfde bedrag aan alle huishoudens. Het is daarom niet mogelijk om over te stappen van netbeheerder en daarmee kosten te besparen, tenzij u verhuist naar een andere regio.

Netbeheerders voor elektra

Overzicht van netbeheerders voor elektriciteit:

 1. Rendo
 2. Coteq
 3. Liander
 4. Enexis
 5. Stedin
 6. Westland
 7. Enduris
Netbeheerders voor gas

Overzicht van netbeheerders voor gas:

 1. Rendo
 2. Coteq
 3. Liander
 4. Enexis
 5. Stedin
 6. Westland
 7. Enduris

Wanneer heeft u contact met de netbeheerder?

Met veel zaken kan uw energieleverancier u van dienst zijn. De meeste mensen hebben dan ook nooit contact met hun netbeheerder. Maar waarmee kunt u wel bij de netbeheerder terecht? U moet uw netbeheerder ervan op de hoogte stellen wanneer u met uw zonnepanelen stroom gaat terugleveren aan het net. Dit noemen we salderen. Op de momenten dat u meer opwekt dan u verbruikt, kunt u via uw energieleverancier aanspraak maken op een mogelijke terugleververgoeding. De installatie moet dan al zijn aangemeld bij de netbeheerder, zodat deze energie kan worden bijgehouden en doorgestuurd naar uw energieleverancier.

Landelijke netbeheerders elektriciteit en gas

In Nederland is TenneT de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet. Zij verbindt de elektriciteitsnetten van alle regio’s en het Europese net met elkaar. Ook bewaakt TenneT de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening. Gasunie Transport Services is de beheerder van het landelijk transportnet voor gas. Zij verzorgt het beheer van het gastransportnet en de ontwikkeling hiervan.

Wie controleert de netbeheerders?

Omdat er slechts een netbeheerder per regio is, heeft deze in uw regio een monopoliepositie. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet erop toe dat hier geen misbruik van gemaakt wordt. De ACM stelt de maximumtarieven vast voor netbeheerdiensten. Als een netbeheerder haar werk beter doet dan gemiddeld, mag zij van de ACM hogere tarieven in rekening brengen. Zo wordt gestimuleerd dat uw netbeheerder echt zijn best voor u doet.