Menumenuclose

Kosten per kWh elektriciteit

De kosten per kWh zijn afhankelijk van het type contract. Bij de meeste stroomleveranciers heeft u de keuze uit een variabel contract en een vast contract. Bij een variabel energiecontract wijzigen de tarieven gedurende de looptijd, ze kunnen stijgen maar ook dalen. Wanneer u kiest voor een energiecontract voor een bepaalde tijd, dan worden de tarieven voor deze periode vastgezet. U bent daarmee verzekerd van een vast tarief en krijgt niet te maken met prijswijzigingen.

Bereken kWh tarieven bij ENGIE

Hoe zijn de kosten per kWh opgebouwd?

Opbouw kWh prijsDe kosten per kWh zijn opgebouwd uit leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw. Slechts 22% van de prijs wordt bepaald door de energieleverancier. Dit gedeelte wordt de kale energieprijs genoemd.

Leveringskosten

De leveringskosten zijn de kosten die bepaald worden door de energieleverancier. Leveringskosten bestaan uit vaste leveringskosten en variabele leveringskosten.

Vaste leveringskosten

De vaste leveringskosten zijn de kosten die u altijd betaalt wanneer u een energiecontract heeft. Dit wordt ook wel vastrecht genoemd. Vaste leveringskosten worden vaak per maand, kwartaal of per jaar betaald. Deze kosten kunnen per energieleverancier verschillen, omdat de energieleverancier deze kosten zelf mag bepalen.

Variabele leveringskosten

Het andere deel van de leveringskosten zijn de variabele leveringskosten, dit zijn de kosten die u betaalt per kWh (het stroomtarief). Deze kosten zijn variabel omdat de hoogte ervan afhankelijk is van de hoeveelheid stroom die u daadwerkelijk verbruikt in een jaar. Het hangt af van het type energiecontract dat u kiest of het tarief per kWh wijzigt of vast staat.

Netbeheerkosten

Netbeheerkosten zijn de kosten die de netbeheerder rekent voor het transport van de energie en het onderhoud van het netwerk. Dit zijn geen kosten van de energieleverancier, maar voor het gemak staan deze wel op dezelfde factuur. In Nederland is het niet mogelijk zelf een netbeheerder te kiezen, per regio is er een netbeheerder vastgesteld.

Overheidsheffingen en BTW

Per kWh stroom worden overheidsheffingen gerekend. Deze overheidsheffingen bestaan uit de ‘opslag duurzame energie en klimaattransitie’ en de BTW. Wanneer u stroom afneemt op een woonadres, dan heeft u recht op vermindering energiebelasting, waardoor u een deel van de belasting terugkrijgt. Dit alles staat ook op onze factuur, wij dragen deze kosten vervolgens weer af aan de overheid.

Wanneer u een eenjarig of een driejarig contract aangaat liggen de kosten per kWh en gas voor die periode vast. U bent tijdens uw contract verzekerd van een vast tarief. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over prijswijzigingen op de energiemarkt, want uw kale leveringstarieven blijven hetzelfde zolang uw contract loopt. In de afbeelding is in een grafiek weergegeven waaruit de kWh prijs uit bestaat. Slechts 22 procent van de elektriciteitsprijs (de leveringskosten) wordt bepaald door de leverancier. De overige delen worden bepaald door de netbeheerder en de overheid.

Wat is de actuele prijs per kWh?

Benieuwd naar onze scherpste tarieven van dit moment? Wanneer u uw postcode + huisnummer invult zijn onze meest actuele tarieven in te zien. Ze staan onder het tabblad 'tarieven'.

Wanneer is een variabel tarief per kWh van toepassing?

Wanneer u bij ons kiest voor een modelcontract, dan krijgt u geleverd tegen een variabel kWh-tarief. Het variabele tarief is een tarief dat jaarlijks op 1 januari en 1 juli gewijzigd wordt. Het modelcontract is ook de enige contractvorm die maandelijks opzegbaar is. Wanneer u het niet prettig vindt om gebonden te zijn aan een langdurig contract, dan is het modelcontract een goede keuze. Het nadeel van dit contract is dat de energietarieven vaak hoger zijn dat bij een contract voor bepaalde tijd. Daarnaast kunt u de verwachte kosten per jaar minder goed voorspellen doordat de tarieven gedurende het jaar zullen wijzigen.

Enkeltarief en dubbeltarief, wat is het verschil?

Bij het afsluiten van een energiecontract heeft u de keuze uit een enkeltarief of dubbeltarief voor stroom. Heeft u een enkele meter? Dan kunt u alleen gebruik maken van het enkeltarief. Heeft u een dubbele meter? Dan kunt u kiezen of u voor het enkeltarief stroom af wilt nemen of voor het dubbeltarief. Welk tarief voor u het voordeligste uitpakt, is afhankelijk van uw situatie.

Enkeltarief voor kWh

Wanneer u gebruikmaakt van een enkele meter, dan krijgt u stroom geleverd tegen een enkeltarief. Het maakt dan niet uit of u overdag of s’ nachts de wasmachine of vaatwasser laat draaien, omdat de kosten per kwh altijd hetzelfde voor u zullen zijn. Het enkeltarief voor stroom kan voordeliger zijn wanneer u overdag veel thuis bent en veel gebruik maakt van bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasser.

Dubbeltarief voor kWh

Wanneer u een dubbele meter heeft, dan kunt u gebruik maken van het dubbeltarief. Het dubbeltarief bestaat uit een normaal tarief en een dal tarief. Alle elektriciteit die u doordeweeks overdag tussen 7:00 uur en 23:00 uur verbruikt wordt afgerekend tegen het normaaltarief. Vanaf 23:00 uur tot de volgende ochtend 7:00 uur en in het weekend wordt de elektriciteit afgerekend tegen het daltarief. In een aantal plaatsen in Noord-Brabant en Limburg gaat het daltarief om 21:00 uur in. Dat is afhankelijk van de netbeheerder. De kosten per kWh liggen in de daluren lager dan overdag.

Wanneer is het dubbeltarief of enkeltarief voordeliger?

Het dubbeltarief kan voor u voordeliger zijn wanneer u overdag weinig thuis bent en veel energie in de avonduren of ‘s nachts verbruikt. Doordat de kosten per kwh voor het daltarief en het normaaltarief dusdanig dicht bij elkaar liggen zijn de besparingen minimaal. Een dubbeltarief is alleen voordeliger wanneer u meer dan de helft van uw stroomverbruik in de daluren verbruikt.

Heeft u op dit moment een dubbeltarief en wilt u weten of een enkeltarief voordeliger voor u kan zijn? Tel dan het stroomverbruik bij elkaar op en vermenigvuldig het met het enkeltarief. Zo ziet u of het dubbeltarief of het enkeltarief voordeliger voor u is.

Vroeger waren de verschillen tussen het daltarief en het normaaltarief groter dan nu, waardoor het echt de moeite waard was om in de avond en ‘s nachts de wasmachine te laten draaien. Tegenwoordig liggen de tarieven dichter bij elkaar waardoor de verschillen minimaal zijn.

Onze klantbeoordelingen   

 • 8,2
  Gemiddeld cijfer
 • 94%
  Beveelt ons aan
 • 2721+
  Klantbeoordelingen
 • 100%
  Groene stroom