Menumenuclose

Wat zijn de kosten per m3 gas?

Gasverbruik wordt gerekend in kubieke meters (m³). Bent u benieuwd wat de kosten per m³ gas voor u zijn? Of wilt u weten hoeveel u kunt besparen als u overstapt naar gas van ENGIE? Om dit te berekenen is het belangrijk om te weten dat de gasprijs in Nederland opgebouwd is uit verschillende onderdelen.

Bekijk gastarieven ENGIE

De opbouw van de gasprijs

Energieprijzen opbouw gas

Aangezien de gasprijs bestaat uit meerdere onderdelen, kan het lastig zijn om uit te rekenen wat uw gasverbruik daadwerkelijk kost. U betaalt naast het gas zelf (leveringskosten) namelijk per kuub ook netbeheerkosten, overheidsheffingen, btw en een kleine heffing om de ontwikkeling van duurzame energie te stimuleren (opslag duurzame energie). De kosten per m³ gas bestaan voor ongeveer een derde deel uit het gas zelf (de kale gasprijs) en voor het andere tweederde deel uit de overige kosten. Leveranciers kunnen u goedkoper gas aanbieden door hun gastarief (kale gasprijs) te verlagen. Op de overige kosten kunnen wij als gasleverancier geen invloed uitoefenen.

Energiebelasting op gas 2020

De gemiddelde gasprijs ligt in 2020 opnieuw hoger dan vorig jaar. De belangrijkste reden hiervoor is dat de energiebelasting is verhoogd. Sinds het begin van 2020 betaalt u per kubieke meter aardgas namelijk bijna 4 cent meer belasting dan in 2019 het geval was. Hoe hoog de energiebelasting is, bepaalt de Rijksoverheid. De energiebelasting wordt jaarlijks aangepast. Volgens de overheidsplannen zal deze extra heffing op gas alleen maar toenemen, om mensen ertoe te bewegen besparende maatregelen te treffen in hun huis. Daar bovenop wordt er ook nog btw toegepast. Dat betekent dat u 21% btw betaalt over het kale gastarief, de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE).

Gasprijs wisselt twee keer per jaar

Energieleveranciers mogen de gasprijs twee keer per jaar aanpassen, ook al schommelt de prijs van energie op de wereldmarkt dagelijks. Dus zelfs met een flexibel energiecontract veranderen de gasprijzen slechts twee keer per jaar. Omdat gas vaak de grootste kostenpost is op de energierekening, loont het de moeite om goed te kijken naar de prijzen die de verschillende energieleveranciers rekenen. Kijk daarbij niet alleen naar de kosten per m3 gas, maar let ook op de vaste kosten. Afhankelijk van het gasverbruik kan een contract voor het ene huishouden gunstiger uitpakken dan voor de ander.

Het gemiddelde gasverbruik

In Nederland verbruikt een gemiddeld huishouden ongeveer 1.400 m3 gas per jaar. Dit is voor een groot deel afhankelijk van de grootte van de woning, het aantal personen en de mate van isolatie. Bekijk ook de gemiddelde gasverbruiken bij verschillende woningtypen.

Wat zijn voor u precies de kosten per m³ gas?

De kosten per m³ gas worden 2 keer per jaar vastgesteld door de Nederlandse energieleveranciers. Van dagelijkse prijsschommelingen merkt u dan ook niets op uw rekening. Nederland bestaat uit 10 gasregio's en in elke regio zijn verschillende netbeheerders actief. Voorheen had elke gasregio een ander gastarief. Bij ENGIE is dat niet meer het geval. We maken we geen onderscheid in waar u woont, iedere klant betaalt hetzelfde gastarief.

Benieuwd naar de kosten per m³ gas? Door uw postcode en huisnummer in te vullen en een (geschat) verbruik, kunt u na het kiezen van een looptijd de tarieven inzien.

Groen gas

Groen gas komt tot stand door het maken en opwaarderen van biogas. In biogasinstallaties wordt natuurlijk afval, zoals mest, rioolslib en gft-afval, omgezet in biogas. De samenstelling en kwaliteit van biogas verschillen van aardgas. Daarom wordt het opgewaardeerd tot groen gas, voordat het aan het gasnet toe wordt gevoegd. Hierbij wordt de CO2 aan het gas onttrokken en het gas wordt gezuiverd. Tevens wordt voor de veiligheid de ‘typische gaslucht’ toegevoegd aan dit groene gas. In tegenstelling tot bij aardgas, komt er bij de verbranding van biogas geen extra CO2 in de lucht, en dat is natuurlijk beter voor het klimaat.

Er is op dit moment helaas nog lang niet genoeg biogas beschikbaar om alle huishoudens in Nederland ervan te voorzien. Als u kiest voor groen gas, krijgt u daarom een mix van aardgas en biogas. In dit geval compenseert u wel uw CO2-uitstoot door bij te dragen aan het opzetten van klimaatvriendelijke projecten. Bij ENGIE kunt u CO2-gecompenseerd gas afnemen. Nieuwe klanten van ENGIE ontvangen automatisch CO2-gecompenseerd gas. Wanneer u al klant bij ons bent, is CO2-gecompenseerd gas voor u beschikbaar bij uw eerstvolgende verlenging.

Voordelig gas van ENGIE

De prijs van een kuub gas kan stijgen, maar ook dalen. Bij ENGIE profiteert u altijd van voordelige kosten per m³ gas. Vind u de zekerheid van een vaste prijs per m3 prettig? U kunt bij ons kiezen voor een looptijd van 3 jaar of van 1 jaar. Daarmee kunt u een voordelig gastarief voor meerdere jaren vastzetten. Spreekt de vrijheid van een flexibel energiecontract u aan en betaalt u liever de marktprijs voor gas? Dan is een maandelijks opzegbaar modelcontract wellicht beter geschikt voor u. Kiest u voor een vast tarief? Dan wordt de kale gasprijs niet aangepast tijdens de looptijd van het contract. Kiest u voor een variabel tarief? Dan kan de kale gasprijs twee keer per jaar worden aangepast. Zo bepaalt u zelf wat voor uw situatie de slimste keuze is. Daarnaast bieden wij u verschillende opties aan om te besparen op gas.

Onze klantbeoordelingen   

 • 8,2
  Gemiddeld cijfer
 • 94%
  Beveelt ons aan
 • 2685+
  Klantbeoordelingen
 • 100%
  Groene stroom