Menumenuclose

Wat is groen gas en wat maakt gas groen?

Wilt u een energiecontract met gas van ENGIE? Bereken nu uw maandbedrag.

Naar consument Naar zakelijk


De voorraad aardgas is niet oneindig en de overstap naar groen gas is noodzakelijk voor het behoud van onze planeet. Maar wat is groen gas eigenlijk én wat maakt gas groen? Groen gas wordt, in tegenstelling tot aardgas, niet gemaakt van fossiele brandstoffen, maar van biomassa. Dat maakt het hernieuwbaar én klimaatvriendelijk. We vertellen u alle ins en outs over groen gas.

Wat maakt gas groen?

Groen gas komt tot stand door het maken en opwaarderen van biogas. In biogasinstallaties wordt natuurlijk afval, zoals mest, rioolslib en gft-afval, omgezet in biogas. Dit wordt op verschillende manieren gedaan. De bekendste technieken zijn vergassing en vergisting. Bij dit proces komt methaan vrij, de officiële benaming van biogas. De samenstelling en kwaliteit van biogas verschillen van aardgas. Daarom wordt het opgewaardeerd tot groen gas, voordat het aan het gasnet toe wordt gevoegd. Hierbij wordt de CO2 aan het gas onttrokken en het gas wordt gezuiverd. Tevens wordt voor de veiligheid de ‘typische gaslucht’ toegevoegd aan dit groene gas.

In tegenstelling tot bij aardgas, komt er bij de verbranding van biogas geen extra CO2 in de lucht, en dat is natuurlijk beter voor het klimaat.

Groen gas in huis, is het verschil merkbaar?

Groen gas is van dezelfde kwaliteit als aardgas, daarom kan het door dezelfde gasleiding naar uw huis worden gepompt. Uw apparaten hoeven dus niet aangepast te worden en u merkt geen verschil. Er is op dit moment helaas nog lang niet genoeg biogas beschikbaar om alle huishoudens in Nederland ervan te voorzien. Als u kiest voor groen gas, krijgt u daarom een mix van aardgas en biogas. In dit geval compenseert u wel uw CO2-uitstoot door bij te dragen aan het opzetten van klimaatvriendelijke projecten.

Om de uitstoot van CO2 te compenseren investeert ENGIE in haar Gold Standard cookstove project én doneert ENGIE tevens namens alle klanten die kiezen voor een energiecontract met gas aan de Stichting Trees for All. Zij planten hiermee bomen, in Nederland én wereldwijd. Bomen die CO2 omzetten in zuurstof. Zo maken we samen onze wereld weer een beetje groener en gezonder.

Meer over CO2-gecompenseerd gas

De toekomst van groen gas

De overheid wil dat minimaal 14% van de totale hoeveelheid energie die verbruikt wordt in 2020, afkomstig is uit duurzame bronnen. Het is daarom van belang dat de productie en levering van groen gas toeneemt. Op sommige plekken wordt er al groen gas toegevoegd aan het gasnet. Maar er is op dit moment nog lang niet genoeg groen gas beschikbaar om dit in het hele land te doen. Nederland wil in de toekomst een belangrijke speler zijn op het gebied van groen gas in Europa.

Kiest u ook voor een energiecontract met CO2-gecompenseerd gas?

Bij ENGIE krijgt u bij uw energiecontract 100% groene stroom, gecombineerd met CO2-gecompenseerd gas. Hiermee weet u zeker dat u volledig CO2-neutraal gas en stroom afneemt, tegen voordelige tarieven. Bereken binnen 1 minuut uw energiekosten en begin direct met besparen op uw energie.

Energiekosten berekenen consument

Bereken nu uw maandbedrag

Energiekosten berekenen zakelijk

Bereken nu uw maandbedrag

Onze klantbeoordelingen   

 • 8,2
  Gemiddeld cijfer
 • 94%
  Beveelt ons aan
 • 2583+
  Klantbeoordelingen
 • 100%
  Groene stroom