Menumenuclose

Wat is groen gas en wat maakt gas groen?

Wilt u een energiecontract met gas van ENGIE? Bereken nu uw maandbedrag.

Naar consument Naar zakelijk


De voorraad aardgas is niet oneindig. De overstap naar een duurzamer alternatief zoals groen gas is daarom noodzakelijk voor het behoud van onze planeet. Maar wat is groen gas eigenlijk en wat maakt groen gas groen? Groen gas wordt, in tegenstelling tot aardgas, niet gemaakt van fossiele brandstoffen, maar van biomassa. Dat maakt het hernieuwbaar én klimaatvriendelijk. We vertellen u alle ins en outs over groen gas.

ENGIE produceert groen gas

Onze dochteronderneming Biogas Plus is een toonaangevende organisatie in de biogassector en heeft meer dan 50 biogascentrales in Nederland en België. Ook werken we samen met Groen Gas Gelderland, waarmee vanuit de nieuwe biogascentrale in Bemmel zo’n 9,5 miljoen mgroen gas per jaar wordt geproduceerd. Er is op dit moment jammer genoeg nog niet genoeg biogas beschikbaar om alle huishoudens in Nederland ervan te voorzien. Maar omdat ENGIE zelf groen gas produceert, kunnen we het onze klanten binnenkort wél aanbieden.

Wat is groen gas?

Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas. Het komt tot stand door het maken en opwaarderen van biogas. In biogasinstallaties wordt natuurlijk afval, zoals mest, rioolslib en gft-afval, omgezet in biogas. Ook andere restproducten zoals voedingsmiddelen die over de datum zijn, kunnen in biogassen omgezet worden.

Biogas bestaat voor ongeveer 55% uit methaan en 45% koolstofdioxide. Daarnaast bevat het biogas H2S en vluchtige organische koolwaterstoffen, zoals siloxanen en terpenen. Ook is het biogas verzadigd met vocht. Aardgas daarentegen bestaat voor ongeveer 90% uit methaan en 10% stikstof, is droog en bevat vrijwel geen NH3 en H2S. Ook bevat aardgas een geurstof (THT), die het gas zijn kenmerkende gasgeur geeft. 

Bij het opwaarderen worden alle verontreinigingen uit het biogas gefilterd en wordt het biogas gedroogd. Ook wordt de CO2 grotendeels uit het biogas verwijderd, waardoor groen gas overblijft dat kwalitatief exact gelijk is aan aardgas. Het groene gas wordt vervolgens gekeurd en in gebruik genomen op het landelijk gasnetwerk.

Wat maakt gas groen?

De samenstelling en kwaliteit van biogas verschillen van aardgas. Daarom wordt het opgewaardeerd tot groen gas, voordat het aan het gasnet toe wordt gevoegd. Opwaarderen houdt in dat de CO2 aan het gas wordt onttrokken en het gas wordt gezuiverd. Tevens wordt voor de veiligheid de ‘typische gaslucht’ toegevoegd aan dit groene gas. In tegenstelling tot bij aardgas, komt er bij de verbranding van biogas geen extra CO2 in de lucht, en dat is natuurlijk beter voor het klimaat.

Groen gas in huis, is het verschil merkbaar?

Groen gas is van dezelfde kwaliteit als aardgas, daarom kan het door dezelfde gasleiding naar uw huis worden gepompt. Uw apparaten en leidingwerk hoeven er niet op aangepast te worden en u merkt geen verschil. Helaas dus geen groene vlam op het fornuis, maar wel een positieve bijdrage aan de wereld!

Let op de kleine lettertjes bij groen gas

Bij veel leveranciers krijgt u een mix van normaal aardgas en biogas wanneer u aangeeft dat u ‘groen gas’ wilt afnemen. Er zijn gevallen bekend dat er slechts enkele procenten biogas worden toegevoegd, of dat er een percentage ‘gecompenseerd gas’ gemixt is met normaal aardgas. Veelal wordt dit gebruikt om de leverancier een duurzame uitstraling te geven, terwijl de bijdrage aan het milieu eigenlijk beperkt blijft. Lees daarom goed de kleine lettertjes om er zeker van te zijn dat u het gas krijgt wat u graag wilt.

Verschil tussen gecompenseerd gas en groen gas

Bij aardgas waarvan gezegd wordt dat het CO2-gecompenseerd is, compenseert u uw CO2-uitstoot door bij te dragen aan het opzetten van klimaatvriendelijke projecten. Maar in tegenstelling tot ‘groen’ gas, is dit gas niet vanuit een hernieuwbare bron opgewekt. Het is in feite normaal aardgas, met daarbij de belofte dat er een bijdrage gedaan wordt aan het compenseren van de uitstoot die vrijkomt bij het gebruik van het gas.

Om de CO2-uitstoot van normaal aardgas te compenseren investeert ENGIE in haar Gold Standard cookstove project én doneren we aan de Stichting Trees for All. Dat doen we namens iedere klant die kiest voor een energiecontract met gas. Trees For All plant hiermee bomen, in Nederland én wereldwijd, die CO2 omzetten in zuurstof. Zo maken we samen onze wereld weer een beetje groener en gezonder.

Meer over CO2-gecompenseerd gas

De toekomst van groen gas

Om te voldoen aan het Klimaatakkoord wil onze overheid dat minimaal 27% van de totale hoeveelheid energie die verbruikt wordt in 2030, afkomstig is uit duurzame bronnen. Het is daarom van belang dat de productie en levering van groen gas toeneemt. Op sommige plekken wordt er al een percentage groen gas toegevoegd aan het gasnet. Maar er is op dit moment nog lang niet genoeg groen gas beschikbaar om dit in het hele land te doen. Nederland wil in de toekomst een belangrijke speler zijn op het gebied van groen gas in Europa.

Kiest u ook voor duurzaam gas?

Bij ENGIE krijgt u bij uw energiecontract 100% groene stroom, gecombineerd met CO2-gecompenseerd gas. Hiermee weet u zeker dat u volledig CO2-neutraal gas en stroom afneemt, tegen voordelige tarieven. Binnenkort kunt u bij ENGIE ook groen gas afnemen.

Bereken binnen 1 minuut uw energiekosten en begin direct met besparen op uw energie.

Energiekosten berekenen consument

Bereken nu uw maandbedrag

Energiekosten berekenen zakelijk

Bereken nu uw maandbedrag