Menumenuclose

Geen gas meer in huis: welke stappen moet ik nemen, waar begin ik?

Over een aantal jaar moeten we onze huizen zonder aardgas gaan verwarmen. Dat kan bijvoorbeeld met een warmtenet, groen gas of een eigen elektrische warmtepomp. Uw gemeente maakt de komende jaren voor elke wijk een plan: hoe gaan we de huizen in die wijk verwarmen? In 2021 zijn alle plannen klaar. Maar wat het plan voor uw huis ook wordt: isoleren is altijd een goed idee. Want een huis met goede isolatie houdt de warmte veel beter vast en dat kost minder energie.

Is uw huis van 2000 of later? Dan is het al goed geïsoleerd en kunt (met misschien een paar aanpassingen) meteen een volledige warmtepomp aanschaffen om de woning gasloos te verwarmen.

Milieu Centraal heeft in 6 stappen uitgelegd welke stappen er nodig zijn om de woning te verwarmen zodat er geen gas meer in huis nodig is in de toekomst.

Check de isolatie van uw woning

Wanneer u geen gas meer in huis wil, is isolatie van de woning erg belangrijk. Veel mensen hebben geen idee hoe goed hun woning geïsoleerd is. Daarom is de eerste stap het checken van de isolatie van de muur, dak, vloer en ramen. Met de tabel hieronder kunt u checken hoe goed uw woning geïsoleerd is. Is uw woning na 2000 gebouwd? Dan is uw woning zeer goed geïsoleerd en kunt u verder naar stap 3.

 

Isolatiemateriaal in dak, vloer, muren Ramen Isolatiewaarde
0-3 cm (Rc* minder dan 1) Enkel glas Geen/slecht
5-7 cm (Rc* 1,0 tot 1,7) Dubbel glas Matig
8-10 cm (Rc* 2,2 tot 2,9) HR++ glas Goed
13 cm of meer (Rc* 3,5 of meer) Triple glas Zeer goed

closeDeze website maakt gebruikt van cookiesCookies accepteren