Menumenuclose

Geen gas meer in huis: welke stappen moet ik nemen, waar begin ik?

Over een aantal jaar moeten we onze huizen zonder aardgas gaan verwarmen. Dat kan bijvoorbeeld met een warmtenet, groen gas of een eigen elektrische warmtepomp. Uw gemeente maakt de komende jaren voor elke wijk een plan: hoe gaan we de huizen in die wijk verwarmen? In 2021 zijn alle plannen klaar. Maar wat het plan voor uw huis ook wordt: isoleren is altijd een goed idee. Want een huis met goede isolatie houdt de warmte veel beter vast en dat kost minder energie.

Is uw huis van 2000 of later? Dan is het al goed geïsoleerd en kunt (met misschien een paar aanpassingen) meteen een volledige warmtepomp aanschaffen om de woning gasloos te verwarmen.

Milieu Centraal heeft in 6 stappen uitgelegd welke stappen er nodig zijn om de woning te verwarmen zodat er geen gas meer in huis nodig is in de toekomst.

Check de isolatie van uw woning

Wanneer u geen gas meer in huis wil, is isolatie van de woning erg belangrijk. Veel mensen hebben geen idee hoe goed hun woning geïsoleerd is. Daarom is de eerste stap het checken van de isolatie van de muur, dak, vloer en ramen. Met de tabel hieronder kunt u checken hoe goed uw woning geïsoleerd is. Is uw woning na 2000 gebouwd? Dan is uw woning zeer goed geïsoleerd en kunt u verder naar stap 3.

Isolatiemateriaal in dak, vloer, muren
Ramen
Isolatiewaarde
0-3 cm (Rc* minder dan 1)
Enkel glas
Geen/slecht
5-7 cm (Rc* 1,0 tot 1,7)
Dubbel glas
Matig
8-10 cm (Rc* 2,2 tot 2,9)
HR++ glas
Goed
13 cm of meer (Rc* 3,5 of meer)
Triple glas
Zeer goed

Het verbeteren van de isolatie

Om een bestaande woning aardgasvrij te maken, moeten de volgende isolatievormen in ieder geval aanwezig zijn:   

  • Spouwmuurisolatie 
  • (Zeer) goede vloerisolatie 
  • (Zeer) goede dakisolatie
  • HR++ glas in de ramen van woonruimtes 

Wanneer deze isolatievormen aanwezig zijn in de woning, is er een stuk minder energie nodig om de woning te verwarmen. Met deze isolatie is de woning te verwarmen met verwarmingswater van ongeveer 50 graden, wat ook een warmtepomp mogelijk maakt in de woning.

Advies voor dakisolatie 

Zeer goede dakisolatie heeft een isolatiewaarde van Rc 4 of meer. Wanneer u nieuwe dakpannen of dakbedekking krijgt, of de zolder gaat verbouwen, is dit gelijk een mooi moment om de dakisolatie te verbeteren.

Advies voor goede vloerisolatie

Zeer goede vloerisolatie heeft een isolatiewaarde van Rc 3,5 of meer. In veel gevallen kan de vloer via de kruipruimte geïsoleerd worden. Dit kan op elk moment gedaan worden. Vloerisolatie is geen dure maatregel, het is daarom erg zinvol om matige vloerisolatie te vervangen door zeer goede vloerisolatie. Wanneer u vloerverwarming gaat aanleggen, is het belangrijk dat de isolatiewaarde Rc 5 of hoger is om warmteverlies naar de kruipruimte te voorkomen.

Advies voor muurisolatie

Spouwmuurisolatie heeft een isolatiewaarde van Rc 1,7. Dit is niet heel hoog, maar beter dan geen isolatie. Het voordeel van spouwmuurisolatie is dat het elk moment gedaan kan worden. Spouwmuurisolatie kan ook gecombineerd worden met het isoleren van de gevel aan de binnen- of buitenkant. Dit is alleen behoorlijk ingrijpend en prijzig. Wanneer u wel de gevel wilt isoleren, kunt u dit het beste doen wanneer u gaat verbouwen of renoveren, dan kunnen de kosten meevallen.

Advies voor ramen

Het is (met soms enige aanpassingen) mogelijk om HR++ glas te plaatsen in bestaande kozijnen. Triple glas past in de meeste gevallen niet. Om de kosten te spreiden kunt u eerste beginnen met het vervangen van het glas in de woonkamer en pas later in de slaapkamers.

Check en verbeter de ventilatie

Uw situatie: natuurlijke ventilatie

Wat vaak onderschat wordt, is de ventilatie. Goede ventilatie is van groot belang voor je gezondheid. Tot 1980 zijn woningen gebouwd met natuurlijke ventilatie: ramen en roosters zonder mechanische afvoer. De ventilatie in kamers die verwarmd worden kan verbeterd worden door een ventilatie-unit die warmte terugwint. De ventilatieroosters die in de woning aanwezig zijn zorgen in de warme seizoenen voor frisse lucht in de woning, in de winter zorgt het echter voor koude lucht. In het stookseizoen is het verstandig om de roosters dicht te doen en de ventilatie-unit te gebruiken. Hierdoor krijgt u betere ventilatie zonder dat het energieverbruik stijgt.

Uw situatie: mechanische ventilatie

U kunt de mechanische ventilatie in uw woning verbeteren door de aanvoer en afvoer van frisse lucht automatisch te laten sturen. Dit kan door sensoren de kwaliteit van de lucht te laten meten, op basis daarvan gaat het systeem harder of zachter werken. Op deze manier is er altijd voldoende ventilatie.

Check uw radiatoren

Wanneer u de cv-ketel wil gaan vervangen voor een duurzaam alternatief, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp, dan moet u weten of de radiatoren geschikt zijn voor lagere temperaturen. Wanneer dit niet het geval is zullen er een aantal aanpassingen moeten worden gedaan zoals bijvoorbeeld vloerverwarming of speciale lage temperatuur-radiatoren.

Ga elektrisch koken

Eén van de laatste stappen is het overgaan op elektrisch koken. Koken op aardgas verbruikt slechts 2 tot 3 procent van het totale gasverbruik in een woning. Een goed moment om elektrisch te gaan koken is bijvoorbeeld wanneer u een nieuwe keuken aanschaft.

Vervang de cv-ketel voor een warmtepomp

Wanneer de isolatie en ventilatie in de woning zeer goed is kan de laatste stap gezet worden. De woning verwarmen met een warmtepomp. Met een warmtepomp verwarmd u uw woning met warmte uit de buitenlucht, bodem of water. heeft dan minder of helemaal geen gas meer nodig om uw woning te verwarmen.

Check het volledige stappenplan en tips tijdens iedere stap op de website van Milieu Centraal

In samenwerking met Milieucentraal.nl.

Ontdek uw eerste stap

De mogelijkheden in beeld

Energie en geld besparen. Een combinatie die voor iedereen mogelijk is. Ontdek met de ENGIE Wijzer welke besparende mogelijkheden passen bij uw woonsituatie. Het geeft een overzichtelijk beeld van alle kosten en wat ze opleveren. Of u nou energie gaat besparen of opwekken. Het is goed voor het milieu en voor uw portemonnee.

Doe de ENGIE Wijzer