Menumenuclose

Gas en licht
berekenen

Direct berekenen

Ieder huishouden in Nederland heeft te maken met kosten voor gas en licht. Ieder huishouden in Nederland heeft namelijk een energiecontract nodig. In zo’n energiecontract zijn een aantal kosten meegenomen om het gas en licht te berekenen. Bij ENGIE zitten al deze kosten al in het voorschotbedrag, zodat u niet voor verassingen komt te staan wanneer u de eindafrekening ontvangt.

Gas en licht berekenen bij ENGIE

Om de kosten voor gas en licht te berekenen heeft u het verbruik van uw woning nodig. Weet u dit niet, dan kunnen wij door middel van schattingsvragen voor u een gemiddeld energieverbruik berekenen. 

Om te berekenen wat uw voordeel is bij ENGIE kunt u uw postcode, huisnummer en (geschatte) verbruik invullen. In de volgende stap kunt u de looptijd kiezen die het best bij u past.

Persoonlijk aanbod berekenen

De opbouw van de energieprijzen

Energietarieven ENGIE 2017 De energieprijzen zijn opgebouwd uit netbeheerkosten, leveringskosten en overheidsheffingen.

Netbeheerkosten

Bij het gas en licht berekenen worden de netbeheerkosten ook meegenomen. Dit zijn kosten die u via ENGIE betaalt aan de netbeheerder voor het transport van gas en stroom. Deze kosten zijn meegenomen in het voorschot bedrag dat u betaalt.

Leveringskosten
De kosten voor gas en licht bestaan uit vaste leveringskosten en variabele leveringskosten. Vaste leveringskosten zijn voor iedereen bij ENGIE gelijk. Dit wordt ook wel vastrecht genoemd. De variabele leveringskosten zijn de kosten voor elk kWh en m³ gas dat u afneemt. Deze kosten zijn dus afhankelijk van het verbruik.

Overheidsheffingen
Bij het gas en licht berekenen wordt er ook rekening gehouden met overheidsheffingen. De overheidsheffingen bestaan uit energiebelasting en opslag duurzame energie. Dit zijn kosten waar wij als energieleverancier geen invloed op hebben.


Enkeltarief of dubbeltarief

Wanneer u gas en licht gaat berekenen, kunt u kiezen om stroom af te nemen tegen een enkeltarief of een dubbeltarief. Heeft u een enkele meter dan neemt u stroom af tegen een enkeltarief, de stroom is op elk moment van de dag even duur voor u. Wanneer u een dubbele meter heeft kunt u stroom afnemen tegen een normaaltarief en een daltarief. U betaalt van 23:00 uur tot 7:00 uur en in het weekend het lagere daltarief. Overdag betaalt u dagtarief, dat iets hoger is dan het enkeltarief.

Heeft u een dubbele meter maar wilt u stroom afnemen tegen het enkeltarief omdat u bijvoorbeeld overdag vaak thuis bent? Dan is dat ook mogelijk bij ENGIE.

Vragen over gas en licht?

Heeft u vragen over het berekenen van gas en licht of een van onze andere energieproducten? Dan kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice.