Menumenuclose

Vergelijk energie en begin direct met besparen

Heeft u er al eens aan gedacht om energietarieven te vergelijken? Zo bent u direct op de hoogte wanneer u ergens anders toch voordeliger uit bent. Vooral de mensen die al jaren bij dezelfde energiemaatschappij hun gas en stroom afnemen betalen jaarlijks honderden euro’s te veel.

Hoezo, ik betaal teveel voor mijn gas en stroom?

Energiecontracten worden meestal voor een, twee of drie jaar afgesloten. Vaak in combinatie met een mooie aanbieding. Loopt de contractperiode af en kiest u niet voor een nieuw contract, dan blijft u uw energie automatisch via dezelfde energieleverancier afnemen. Hierbij wordt een ander energietarief gehanteerd, waardoor u niet meer zo voordelig uit bent als in het begin. Daarom is het goed om uw energietarieven met regelmaat te vergelijken.

Waarom u energie zou moeten vergelijken

Energie vergelijken is de makkelijkste manier om goedkopere energie af te nemen, op basis van door u ingevoerde verbruikscijfers. Fanatieke overstappers kunnen namelijk rekenen op extra lage energietarieven en eenmalige kortingen, ieder jaar weer. Bovendien is overstappen snel geregeld, want vaak ontneemt de nieuwe energieleverancier u de moeite van het opzeggen van het oude contract. Met energie vergelijken en door over te stappen kunt u dus gemakkelijk besparen op de energierekening! 

Alle reden om te gaan vergelijken!

 • Grip op uw energierekening
 • Vergelijken gebeurt onafhankelijk
 • Beste deal voor uw energieverbruik
 • 14 dagen bedenktijd
 • Nooit zonder gas en licht
 • Gemak van de overstapservice
Bovendien kunt u door te vergelijken zien of uw huidige contract nog past bij uw woonsituatie, wensen met betrekking tot duurzaamheid en klantenservice, en uiteraard bij uw verbruik. Het kan namelijk zo zijn dat het contract van een andere energiemaatschappij beter bij u aansluit. Zo betaalt u alleen voor wat u zelf wilt en ook echt nodig hebt!

Niet alleen op prijs vergelijken

Energie vergelijken doen de meeste mensen voornamelijk op energieprijzen. Het eigen energieverbruik en adres wordt dan ingevuld en de vergelijker start de berekening op basis van dat verbruik. Maar de prijs is niet het enige waar de dienstverlening van energieleveranciers op beoordeeld dient te worden.

Denk bijvoorbeeld aan de beoordeling van de service, duurzaamheid, looptijden van contracten en de voorwaarden van het contract. U kunt dus kiezen voor de goedkoopste, maar ook voor de leverancier die u het beste helpt als u vragen hebt, de meest duurzame partij of voor maandelijks opzegbare energie.

Wat voor energiecontract past bij mij?

De energieleverancier en welk energiecontract het beste bij u past hangt af van wat u belangrijk vindt. Wanneer u bijvoorbeeld houdt van zekerheid, kunt u kiezen voor een vast energietarief, zodat u zeker bent dat dezelfde energieprijs gehanteerd wordt gedurende het contract. Of vindt u het milieu belangrijk? Kies dan voor een leverancier van 100% groene energie.

Maandlasten verlagen door te besparen op verbruik

Vergelijken op prijs en tarieven is niet de enige manier om uw energiekosten te verlagen. Bewust omgaan met energie scheelt hierbij ook een slok op een borrel. Energie besparen zorgt voor minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening. Daar komt bij dat besparen op stroom en gas makkelijker is dan u wellicht denkt. Zet bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager, zet een tijdschakelaar op enkele apparaten en vervang de standaard gloei- of spaarlampen voor energiezuinige LED-verlichting. Bekijk al onze tips voor het besparen op gas en het besparen op stroom!


Waar u rekening mee moet houden bij energie vergelijken

Los van de prijs per kWh stroom of per m³ gas, is er een groot aantal factoren dat mee kan wegen in uw besluit om een contract aan te gaan bij een energieleverancier. Waar u allemaal rekening mee kunt houden:


Groene stroom of grijze energie?

Er bestaan twee soorten energie: groene en grijze energie. Groene energie wordt opgewekt met behulp van schone, onuitputtelijke bronnen zoals wind en zon. Grijze energie wordt daarentegen opgewekt door aardolie, aardgas of steenkool te verbranden. Dit verbrandingsproces is schadelijk voor het milieu: hierbij komt namelijk kooldioxide (CO2) vrij. De brandstoffen waarmee grijze energie wordt opgewekt raken langzaam maar zeker op. Hoog tijd dus om de overstap te maken naar een duurzame vorm van energie!

De keuzes die de energieleveranciers hierin maken, kunnen een groot verschil maken voor het milieu, het klimaatprobleem en de toekomst van de elektriciteitsvoorziening. Gelooft u ook in een schonere toekomst? Kies dan voor een milieuvriendelijke manier om energie op te wekken: kies voor groen!

Klantenservice van de leverancier

Naast prijs en duurzaamheid zijn er consumenten die op zoek zijn naar een leverancier met een goede klantenservice. Voor hen is een leverancier met goede klantenservice de beste keuze. Mochten ze bijvoorbeeld regelmatig vragen hebben, dan willen zij ergens terecht kunnen en niet te lang op antwoord hoeven wachten.

Bij ENGIE helpen we u het liefst meteen online. Dan heeft u snel het antwoord waar u naar zoekt! Als u bijvoorbeeld informatie zoekt over het doorgeven van uw meterstanden. Of wilt u weten hoe u moet overstappen? Onze service wordt door onze klanten als zeer goed beoordeeld. Lees direct de ervaringen die mensen hebben met ENGIE!

Onze klantbeoordelingen   

 • 8,2
  Gemiddeld cijfer
 • 94%
  Beveelt ons aan
 • 2685+
  Klantbeoordelingen
 • 100%
  Groene stroom

Looptijd van het contract en het type tarief

Energiecontracten worden vaak aangeboden met een looptijd van één, twee, drie, vier of vijf jaar. Daarnaast hebt u de keuze uit vaste en variabele energietarieven. Energietarieven verschillen per contract. Hoe langer de looptijd, hoe gunstiger de tarieven over het algemeen zijn. Wanneer u een eenjarig of een driejarig contract aangaat liggen de kosten per kWh en gas voor die periode vast. U bent tijdens uw contract verzekerd van een vast tarief. U hoeft zich geen zorgen te maken over prijswijzigingen op de energiemarkt want uw tarieven blijven hetzelfde zolang uw contract loopt.

Daarnaast is het belangrijk om goed na te denken voor welke periode u een contract afsluit. U kan een energiecontract namelijk niet zomaar kosteloos opzeggen. Het energieverbruik speelt daarbij een belangrijke rol. Verwacht u een verandering in verbruik? Dan is het niet handig om voor een langere tijd, zoals 5 jaar, aan een contract vast te zitten.

Wanneer u liever tegen een variabel tarief energie afneemt, kunt u bij ons kiezen voor een modelcontract. Het variabele tarief is een tarief dat jaarlijks op 1 januari en 1 juli gewijzigd wordt. Het modelcontract is een contract dat maandelijks opzegbaar is. Het kan immers zo zijn dat u het niet prettig vindt om gebonden te zijn aan een langdurig contract. Het nadeel van dit contract is dat dit de duurste energietarieven zijn. Het modelcontract is een slimme keuze wanneer u slechts enkele maanden energie nodig hebt, maar nog niet precies weet hoe lang. Bijvoorbeeld wanneer u tijdelijke woonruimte hebt tijdens een verhuizingsperiode.

Wees u ervan bewust dat door een schommelende energiemarkt de prijzen van stroom en gas kunnen veranderen. Daarom adviseren wij u om te kiezen voor een stroom en gas contract van 1 jaar met vaste gas- en stroomtarieven. Zo loopt u niet het risico dat u plotseling moet bijbetalen en is de contractduur flexibel genoeg voor de meeste situaties.

Hebt u een enkele of dubbele meter?

Wat is voor u voordeliger: enkeltarief of normaal- en daltarief? Bij het afnemen van elektriciteit heeft u twee opties. U kunt ervoor kiezen om op elk uur van de dag dezelfde prijs te betalen voor uw stroom. Dat is het enkeltarief. De andere optie is: de combinatie van normaaltarief en daltarief. Daarvoor moet uw elektriciteitsmeter minimaal twee telwerken hebben.

U betaalt het enkeltarief als uw meter 1 actief telwerk heeft. Al het verbruik wordt tegen dezelfde prijs, het enkeltarief, afgerekend. Wanneer uw meter minimaal 2 actieve telwerken heeft, kunt u ervoor kiezen dat u voor verbruik in daluren het daltarief betaalt. De daluren zijn in de meeste regio's van 23.00 tot 7.00, in het weekend en op feestdagen. In de overige uren betaalt u dan het normaaltarief.

Wanneer u een dubbele meter hebt, kunt u bij sommige energieleveranciers niet kiezen voor levering tegen een enkel tarief. Als u tijdens normaal tarief veel energie verbruikt, kan het gunstiger zijn om energie via een enkel tarief geleverd te krijgen.

biedt u beide keuzes zodat u het zelf kunt bepalen. Ook kunt u via MijnENGIE makkelijk wisselen tussen enkeltarief en normaal- en daltarief. Daarvoor brengen wij geen kosten in rekening. De wijziging wordt direct verwerkt en is dezelfde dag nog geldig!

Uw verbruik

Uw energieverbruik is afhankelijk van het aantal personen bij u thuis, de grootte van uw woning, de isolatiewaarde, apparatuur en de aanwezigheid van energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen. Bekijk ook het gemiddeld energieverbruik van een Nederlands huishouden. Bij een hoog stroomverbruik ten opzichte van gasverbruik, wat bijvoorbeeld voorkomt in woningen met een warmtepomp, zijn de gastarieven minder van belang dan bij een oudere woning met cv-ketel. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van de juiste leverancier voor u!

Alleen stroom, alleen gas of beide?

Wilt u alleen stroom afnemen en geen gas, dan is dat ook mogelijk bij ENGIE. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u alleen stroom wilt afnemen. Het kan zijn dat u gebruikt maakt van stadsverwarming of blokverwarming. Of dat u uw woning al volledig verwarmt met elektriciteit, waardoor er geen gas meer nodig is. Of wellicht hebt u nog een energiecontract voor gas bij een andere leverancier. Het is natuurlijk ook mogelijk om alleen over te stappen naar een andere stroomleverancier en het voor de gaslevering bij uw huidige leverancier te blijven.

Maandelijks voorschotbedrag

In onze energiekosten berekentool kunt u zien wat u per jaar gaat betalen op basis van uw verbruik. De kosten per maand zijn ook inzichtelijk. Maar let wel dat dit slechts een indicatie is. De verwachte jaarkosten worden gedeeld door twaalf, waardoor u op een maandelijks voorschotbedrag uitkomt. Om de beste indicatie te krijgen kunt u het beste uw laatste jaaropgave van de energieleverancier erbij pakken. Daar staat precies op wat uw verbruik was vorig jaar, zodat u daarmee de berekentool kunt invullen.

Weet u uw verbruik niet, dan schatten we het verbruik op basis van gezinssamenstelling en welk type woning u heeft. Vervolgens worden de verwachte jaarkosten geschat. Op basis hiervan wordt een maandelijks voorschotbedrag vastgesteld. Dit bedrag is bij ons via MijnENGIE zelf bij te stellen. Blijkt na een jaar dat meer is betaald dan verbruikt, dan krijgt u geld terug. Helaas kan het ook zo zijn dat er bijbetaald moet worden. U betaalt nooit meer dan het werkelijke verbruik.

Bij ENGIE berekent u snel een eenvoudig uw maandbedrag en tarieven. Deze kunt u vervolgens vergelijken met uw huidige tarieven, zoals te vinden op uw jaarafrekening. Benieuwd of u momenteel teveel betaalt voor uw energie? Door over te stappen naar ENGIE kunt u vaak veel besparen op uw energiekosten. Vul uw verbruiksgegevens in en u ziet direct hoeveel voordeliger de energie van ENGIE is dan bij uw huidige leverancier!

Hoe lang duurt overstappen naar een nieuw energiecontract

Gemiddeld duurt het 4 tot 6 weken tot de overgang van een oud naar nieuw energiecontract geregeld is. De leverancier heeft veel administratief werk te verrichten en moet rekening houden met uw wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Als u overstapt naar ENGIE zorgen wij dat uw oude energiecontract opgezegd wordt.

Hoe werkt overstappen?

Hebt u uw energiekosten helder in beeld, alle leveranciers met elkaar vergeleken en bent u klaar voor de overstap? Nadat we uw aanvraag binnen krijgen, zien wij toe op een soepele overstap. Na ons bericht hebt u 14 dagen bedenktijd. Daarna zeggen we het contract bij de oude leverancier op, noteren we uw meterstanden en bent u officieel overgestapt naar ENGIE.

Zo eenvoudig is overstappen naar ENGIE

mail_outline

Direct bericht per e-mail

date_range

U heeft 2 weken bedenktijd

assignment_returned

ENGIE zegt uw huidige contract op

dvr

Online meterstanden doorgeven

done

Welkom bij ENGIE

Let op bij verhuizingen

Als u gaat verhuizen en voor een andere energieleverancier kiest, dan moet altijd door u zelf het oude energiecontract opgezegd worden. Een verhuizing is over het algemeen bij energieleveranciers geen reden om het contract te beëindigen. In veel gevallen moet u dus het contract meenemen naar de nieuwe woning. Alleen als uw energiecontract vrij opzegbaar is kan deze opgezegd worden en kunt u overstappen van leverancier voor het nieuwe adres. Sneller energie nodig in uw nieuwe huis? U kunt voor een spoedaanvraag kiezen.

Voorkom een boete: controleer uw huidige energiecontract

Is uw contract niet vrij opzegbaar en stapt u toch over, dan kan de leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Om boetes of een opzegvergoeding te voorkomen is het belangrijk de einddatum van uw lopende energiecontract te controleren. Gaat u overstappen maar loopt het huidige contract nog? Dan betaalt u misschien een opzegvergoeding.

De hoogte van overstapboetes zijn afhankelijk van de resterende looptijd van uw contract:
 • Korter dan 1,5 jaar: €50
 • 1,5 - 2 jaar: €75
 • 2 - 2,5 jaar: €100
 • 2,5 jaar en langer: €125

Hoe hoog de maximale opzegvergoeding is, hangt af van het energiecontract dat u hebt en van het moment waarop u stopt. Hebt u een energiecontract voor een jaar en zegt u het eerder op? Dan is de maximale overstapboete 50 euro. Hebt u een energiecontract voor langer dan een jaar? Dan hangt het af van hoe lang het nog zou duren voordat het contract afloopt.


Termen en definities

Duurzaamheid
Duurzaamheid van een energieleverancier wordt in grote mate bepaald door de manier van inkopen en opwekken van energie. Daarnaast mogen we de grote investeringen die de leveranciers doen in duurzame ontwikkelingen niet vergeten. De groenste energieleveranciers leveren alleen stroom die is opgewekt met windmolens en zonnepanelen in Nederland. Ook wordt actief meegewerkt aan de transitie naar een schone energievoorziening. De keuzes die de energieleveranciers hierin maken, kunnen een groot verschil maken voor het milieu, het klimaatprobleem en de toekomst van de elektriciteitsvoorziening.
Energierekening
De energierekening betaalt u vooruit: elke maand hetzelfde bedrag voor uw verwachte energieverbruik. Eén keer per jaar ontvangt u een jaarafrekening voor uw werkelijk verbruik. Daarin wordt berekend of u geld moet bijbetalen of juist terugkrijgt.
Energietarief
Energietarief is samengesteld bedrag bestaande uit de leveringskosten, vastrecht, netbeheerkosten en overheidsheffingen. Dit geldt voor tarieven van zowel gas als elektriciteit.
Groene energie
Groene energie is energie die wordt opgewekt met behulp van schone, onuitputtelijke bronnen zoals wind en zon. Er bestaan twee soorten energie: groene en grijze energie. Grijze energie wordt opgewekt door aardolie, aardgas of steenkool te verbranden. Dit verbrandingsproces is schadelijk voor het milieu.
Opzegvergoeding
Opzegvergoeding is een boete die u opgelegd kunt krijgen als u overstapt van energieleverancier, terwijl uw huidige contract nog loopt en niet vrij opzegbaar is.
Overstapservice
Overstapservice is een dienst waarmee uw overstap van de ene naar de andere energieleverancier voor u geregeld wordt. U hoeft zich enkel aan te melden bij ENGIE. Wij zorgen er vervolgens voor dat het contract bij uw huidige energieleverancier wordt opgezegd en dat u snel profiteert van onze groene energie.
Voorschotbedrag
Voorschotbedrag omvat uw verwachte jaarkosten voor energie gedeeld door twaalf, waardoor u op een maandelijks voorschotbedrag uitkomt. Het voorschotbedrag wordt ook wel een termijnbedrag genoemd. Blijkt na een jaar dat meer is betaald dan verbruikt, dan krijgt u geld terug. Helaas kan het ook zo zijn dat er bijbetaald moet worden. U betaalt nooit meer dan wat u werkelijk verbruikt hebt. Dit bedrag is bij ons via MijnENGIE zelf bij te stellen.

Ook interessant8 april 2020

Vijf tips bij de keuze voor een hybride of all electric warmtepomp

Wilt u uw woning verduurzamen of misschien wel helemaal van het gas af? Steeds meer mensen kiezen dan voor een warmtepomp. Maar wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp en wat is voor u de beste keuze? Lees verder
Ook interessant5 december 2019

Verstevig je rol als energiecoöperatie: 5 tips

Tijdens het evenement HIER opgewekt 2019 namen wij geïnteresseerden mee in hoe energiecoöperaties hun rol kunnen verstevigen. Lees verder
Ook interessant11 november 2019

De warmtepomp ervaring van Vincent: hij zit er warmpjes bij

Vincent maakt er een sport van om zijn woning zo duurzaam mogelijk te verwarmen. Lees verder