Menumenuclose

Duurzame energie

Wat is duurzame energie?

In Nederland wordt er jaarlijks steeds meer stroom verbruikt, het merendeel daarvan is gelukkig duurzame energie. Maar wat is duurzame energie precies? Energie is duurzaam wanneer het opgewekt wordt door energiebronnen die niet schadelijk zijn voor het milieu en herbruikbaar zijn. Duurzame energie wordt steeds belangrijker omdat de fossiele brandstoffen op aarde steeds meer opraken. Het verschuiven van de energieopwekking van fossiel naar volledig duurzaam wordt ook wel de energietransitie genoemd.

Op welke manieren wordt duurzame energie opgewekt?

Er is een aantal manieren om deze energie milieuvriendelijk op te wekken. Windmolens, zonnepanelen en waterkrachtcentrales zijn de belangrijkste bronnen voor de duurzame energieopwekking in Nederland.

Windmolens

Windmolens, ook wel windturbines genoemd, zorgen voor de opwekking van windenergie. Door de wind gaan de bladen van de windmolen draaien. Binnenin de windmolen bevindt zich een dynamo die de draaiende bewegingen omzet in elektriciteit. Bij ENGIE is het ook mogelijk om windenergie af te nemen. Wij hebben een windmolenpark op de Noordzee. Deze windmolens zorgen voor twee keer zoveel elektriciteit dan op het vaste land. Daarnaast bezorgen ze niemand horizonvervuiling.

Zonnepanelen en zonnecollectoren

Een andere manier om alternatieve energie op te wekken is met behulp van zonnepanelen en zonnecollectoren. Deze zorgen voor de opwekking van zonne-energie. Het verschil tussen een zonnepaneel en een zonnecollector is dat een zonnepaneel zonlicht omzet in elektriciteit en een zonnecollector zonnewarmte omzet in elektriciteit. De stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen kunnen dan weer gebruikt worden als energie voor een warmtepomp. Zo kunt u ook uw verwarming verduurzamen.

Waterkrachtcentrales

Met waterkrachtcentrales wordt er waterenergie opgewekt. Vallend en stromend water laat een turbine draaien. Hierdoor wordt er elektriciteit opgewekt. In Nederland zijn een aantal waterkrachtcentrales, maar omdat Nederland erg vlak is, en er daarom weinig stromend en vallend water is, hebben wij een aantal waterkrachtcentrales in Frankrijk. Door het bergachtige gebied is de stroomopwekking van de waterkrachtcentrales maximaal.

Waarom duurzame energie?

We gaan met zijn allen steeds meer gebruik maken van elektronische apparaten zoals laptops, tablets en smartphones. Gelukkig worden deze apparaten steeds zuiniger, maar alsnog is er veel elektriciteit nodig. Voorheen werd elektriciteit opgewekt uit fossiele brandstoffen. Het nadeel hiervan is dat het erg schadelijk is voor het milieu en ze worden erg schaars. Daarom is duurzame energie zo belangrijk. Duurzame energie is namelijk niet schadelijk voor het milieu en raakt niet op.

Duurzame energie van ENGIE

Als klant van ENGIE ontvangt u uitsluitend duurzame energie. Benieuwd naar welk voordeel onze duurzame energie voor u kan opleveren? Maak hieronder vrijblijvend een berekening.

Eigen energie opwekken met ENGIE

Nog een voordeel van duurzame energie is dat u het zelf kunt opwekken. Met behulp van zonnepanelen kunt u uzelf voorzien van groene stroom. Wanneer u verder nog vragen heeft rondom uw energiezaken, dan kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice.